TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Ficus Benjamin, evlerde ve işyerlerinde oldukça fazla gördüğümüz bir süs bitkisidir. Anavatanı Tropikal Asya’dır. Moraceae (Dutgiller) ailesinin ficus cinsine mensuptur. Benjaminler çok nazlı çiçeklerdir. Hemen kırılmaya, yaprak dökmeye müsaittirler. Bunun sebebi ise bu bitkiler çok fazla adaptasyon sıkıntısı yaşarlar.

Bizde bu soru minimum seviyeye indirmek için ficus Benjamin bakımıyla alakalı sizleri bilgilendireceğiz. Benjamin çiçeği eğer yerini severse yaprak dökmeyi azaltacaktır. Bu narin bitki, yerinin değiştirilmesinden de oldukça rahatsız olur. Bu yüzden yaprak dökerse hemen yerini sevmedi diye düşünmeyin. Soğukta kalırsa ve özellikle çok hareket ettirilirse de maalesef ki yapraklarını dökecektir. 

Fakat dökülen yaprakların yerine yenilerini çıkartması da oldukça hızlıdır. Evde yerini değişirseniz de mutlaka 2 hafta da bir olmasına özen gösterin. Bakımı zor gibi görünse de oldukça nettir aslında. Yapılması gereken çiçeğin mutlu olacağı aydınlık bir yer seçmek, çok ayak altında olmasını engellemek ve hafta 1-2 kez sulamak.

Çiçeğin saksı değişimini gerekmedikçe 2 yıla bir yapmanızı öneririz. Saksı seçimizin olduğundan hep bir boy büyük olmalıdır. Ficus Benjamin yaklaşık 2,5 metreye kadar uzayabilir. Gerek gördükçe budama yaparak boyunu ayarlayabilirsiniz.

Çiçeğin bakımıyla alakalı önemli bir başka hususta bitkiniz çok fazla yaprak dökmeye başladığında aslında ölmüş olabilir. Bunu anlamanın yolu da temiz bir bıçak yardımıyla gövdesine küçük bir çizik oluşturarak oradan kabuğu kaldırıp altına bakınız.

Eğer yeşil renkte ise çiçek hala yaşamakta ama kahverengi bir renk almışsa maalesef çiçeğin ömrü bitmiş demektir. 

Benjamin Çiçeği Çoğaltma

Benjamin çiçeğinizi çoğaltarak sevdiklerinize de armağan edebilirsiniz.  Hediye verilen çiçek sevdikleriniz tarafından unutulmaz. Böylesi güzel bir jest için mutluluk duyarlar. Çoğaltılma işlemi oldukça pratiktir. Çiçeğin yaprağından gövdesine yakın olan bir kısım seçerek temiz bir makas yardımıyla kesin.

İçerisinde dinlendirilmiş ya da oda sıcaklığında bir içme suyu bulunan vazoya koyarak köklenmesini bekleyin. Köklenme süresi 10 günü bulacaktır. Ara ara suyu değiştirmenizde fayda var. Köklenen bitkileri yeni ve daha küçük bir saksıya alınız.

Güzelce ektikten sonra nemli bir toprak elde edene kadar sulayın. Çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz. Böylece çiçeğin devamlılığı sağlanmış olacaktır. Gelişimleri için güzel bir yer seçin ve büyüyüp, güzelleşen Benjaminleri gözlemleyin.

Benjamin Budama

Benjamin çiçeğinin budama işlemini ayda bir kez yapabilirsiniz. Fakat çok detaylı, derinden bir budama yapacaksanız şayet, kış aylarında yani çiçeğin çok yaprak döktüğü zamanda budama işlemini yapabilirsiniz. Eğer yapraklar üst tarafta sıklıkta ise budamayı hep yukardan yapınız. Orantısız ve uzun tarafları budamanız görsellik açısından da önemlidir.

Nasıl orantısız büyür ki? Diyecek olursanız da, Benjaminleri konulan yerde yönünü birkaç hafta aralıklarla değişmezseniz yüksek ihtimalle bitkiniz orantısız büyüyecektir. Bir tarafı çok gelişmişken diğer tarafı gelişimini devam ettiremeyecektir. Bu yüzden güneş alan kısmını 2-3 haftada bir çevirirseniz iyi edersiniz.

Benjamin Sulama

Benjamin bitkisi için doğru sulama oldukça önemlidir. Yaz aylarında çok çabuk kuruyacakları için daha fazla su ihtiyacı hissederler. Toprağı parmağınızla kontrol ederek sulamanız her zaman için işinizi kolaylaştıracaktır. Sulama işleminden sonra saksının alt tabağında su birikintisi olmaması dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husustur.

Çünkü orada bekleyen su, çiçeğin köklerini çürütebilir. Benjamin çiçeği kasım ayında dinlenme dönemine girer. Bu dönemde toprağı olduğundan daha fazla kurur. Toprağı çok kuru görmeden su vermeyin. Dinlenme döneminden hemen sonra ocak ayı gibi bitkiyi duşta, duş başlığı yardımıyla her yeri ıslanacak şekilde ılık suyla yıkayın.

Bu işlemi sadece dinlenme döneminden sonra yapmalısınız. Çiçeğin kendine geldiğini göreceksiniz. Benjaminler soğuk havayı sevmedikleri gibi soğuk suyu da sevmezler. Verdiğiniz suyun oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su olmasına dikkat edin. 

Benjamin Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Evet, Benjamin çiçekleri güneşi severler. Fakat bu demek değildir ki, doğrudan güneş ışığı vuran bir yerde kusursuz gelişirler. Doğrudan güneş ışığı alan bitki  kuruyacak, hatta solacaktır. Bu da çiçeğin tüm yapraklarını dökmesine sebep olur. Çiçeğiniz için uygun yer, pencere kenarı değil, pencereye yakın yarım güneş ışığı alan aydınlık bir yerdir.

Bitkinin güneş ışığı alan tarafını bazen çevirip eşit olarak güneş ışığından faydalanmasını sağlamalısınız. Benjaminler oldukça uzun ömürlüdürler. Aydınlık olmayan yeri hiç sevmezler. Özellikle karanlık güneş almayan bir odayı yer yapmayı düşünüyorsanız fikrinizi hemen değiştirmelisiniz. Çiçeği mutlu edecek bir yer elbet bulacaksınızdır.

Güneşi sevdikleri gibi hava akışından da hoşlanırlar. Çok şiddetli ve soğuk olmadıktan sonra bazen cereyana maruz bırakabilirsiniz. Narin, bir o kadar da dayanıklı Benjamin çiçeği için söyleyeceklerim bu kadar. Sizde evlerinizde Benjamin çiçeği büyütmeye karar verdiyseniz, sitemizden inceleyerek temin edebilirsiniz.