TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Günümüzde çiçek yetiştiren kişilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri, sineklenmedir. Çiçek saksılarında meydana gelen sineklenme, genellikle kalitesiz toprak karışımlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Özellikle evlerde yetiştirilen çiçeklerde sineklenme olduğunda sinekler bütün eve yayılır. Dolayısıyla büyük bir sorun hâline gelir. Çiçeklerde sineklenmenin birçok nedeni olabilir. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri sürekli ve fazla sulama işlemidir. Çiçeğin toprağı kurumadığı halde sürekli olarak su verilmesi sineklenmeye zemin hazırlar. Sulu bir çiçek toprağı küçük küçük sinekler için çekici bir ortamdır. Dolayısıyla sineklenme sorununu yaşamamak için çiçeği ihtiyacı kadar sulamakta fayda var. Her çiçeğin mevcut su kapasitesi belli olduğundan bu kapasiteye uygun ve düzenli sulama, çiçeklerde sineklenme olayının önüne geçilmesini sağlar.

Çiçeklerde sineklenme durumunun bir diğer en büyük sebebi ise kalitesiz toprak kullanımıdır. Kalitesiz toprak karışımları, çiçeklerde sineklenmeye yol açar. Özellikle ev ortamında yetiştirilen çiçekler için ezilmiş meyve ve sebze atıklarının kullanılması sineklerin dadanmasını yüksek oranda etkileyecektir. Çiçeğin toprağı için kullanılacak olan kürlerin püre şeklinde değil de daha sıvı ve süzülmüş bir şekilde olması son derece önemlidir. Çiçek için doğru toprak seçimi yapmak ve uygun kürler hazırlamak, sineklenmeyi engeller. 

Çiçeklerde sineklenme, birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Mesela iç mekanda yetiştirilen çiçekler eğer hava almıyorsa bu durum da sineklenmeye yol açabilir. Çiçeğin hem hava almadığı hem de sürekli olarak sulandığı ortamda sineklenmesi olasıdır. Bu sebepten ötürü çiçeklerin daha sağlıklı yetişebileceği ortamlar oluşturmak gerekir. Çiçeğin düzenli bir şekilde hava aldığı bir ortama yerleştirilmesi son derece önemlidir. Çiçek sineklendiği takdirde o güzelliğinden eser kalmaz. Çünkü hem sağlıklı gelişimini sürdüremez hem de bulunduğu ortamı sineğe boğar. Dolayısıyla çiçeklerde sineklenme olayının yaşanmaması adına doğru düzgün bir şekilde yetiştirmeye özen gösterilmelidir. Bu noktada çiçeğin türü de oldukça önemlidir. Bazı çiçek türleri sineklenmeye daha müsaitken bazıları sineklenmeye karşı daha dirençlidir. İlgili ürünleri sitemizden inceleyebilirsiniz. 

Sineklenen Çiçek Toprağına Ne Yapılır?

Çiçekler hem ev ortamına hem de dış mekana şıklık katan önemli bitkilerdir. Çiçek yetiştirmek ise sanıldığı kadar kolay değildir. Özellikle saksı çiçekleri ev ortamına çok fazla güzellik katıyor olsa da bazı olumsuz durumlar da yaşanır. Evde yetiştirilen çiçeklerin en büyük sorunu sineklenmedir. Çünkü bu problem, bütün evi olumsuz etkiler. Fakat sineklenen çiçeğin toprağına bazı müdahaleler yapıldığında bu problem aşılabilir. İç mekan bitkileri birçok çeşidi ile karşımıza çıkar. Evlerde en sık menekşe, orkide, begonya, gül gibi bitkilerin yetiştirildiği görülür. Bu bitkiler muhteşem görünümlere sahip olsalar da doğru toprak seçimi yapılmazsa sineklenme sorunu ortaya çıkabilir. Sineklenme sorunu yalnızca evde yetiştirilen çiçekler için değil dış mekan çiçeklerinde de görülen bir sorundur. Dolayısıyla bu noktada en dikkat edilmesi gereken nokta, çiçeğin toprağıdır. 

Çiçeklerde sineklenme sorunu çoğunlukla yaz mevsimi geldiğinde görülür. Bu durumun sebebi ise, çiçeğin toprağının temin edildiği yerlerde bulunan toprakların hemen hemen hepsinin yüksek oranda gübreli olmasıdır. Çok gübreli toprak özellikle saksı çiçeklerinde sineklenmeye yol açar. Yalnızca sineklenme değil böceklenme sorunu da ortaya çıkabilir. Çiçeklerdeki sineklenme sorunu hem çiçeğin gelişimini olumsuz etkiler hem de evin temizliğini zorlaştırır. Bu sorunun giderilmesi için çeşitli yollar vardır. Sineklenmenin önüne geçilmesi için öncelikle çiçeğe gereken ilgi gösterilmelidir. Çiçeğe düzenli olarak ilgi gösterilirse çiçeklenme sorunu ortaya çıksa bile başında fark edilir ve hemen çöz üretilir. Böylelikle sorunun büyümesinin önüne geçilir. 

Çiçeğin sineklenmemesi için öncelikle toprağı aşırıya kaçacak derecede sulamamaya özen gösterilmelidir. Çünkü toprak çok nemli kalırsa sineklenmesi an meselesi olacaktır. Eğer toprak çok nemli ise üzerine belli bir miktar kuru toprak atarak nemini almasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sineklenme sorununu yüksek oranda engelleyen asprinli su karışımını da deneyebilirsiniz. Sigara insan sağlığına son derece zararlı olsa da çiçek toprağına atılan sigara izmariti, çiçeğin sineklenmesini engelleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda sineklenmeyi engelleyen bazı ilaçlar da bulunur. En kötü ihtimalle ilaçlardan destek alarak sineklenme engellenebilir. Hangi çiçeğin bakımının nasıl yapılacağı, hangi çiçeğin sineklemeye daha müsait olduğu ile alakalı detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. 

Orkide Sineklenmesi

Orkideler zarafeti ve güzelliği ile dillere destan olmuş bir çiçek türüdür. Fakat diğer saksı çiçekleri gibi orkideler de sineklenebilir. Orkide sineklenmesi geç fark edilirse ve müdahale edilmezse sinekler hem çiçeğe fazlasıyla zarar verir hem de bulunduğu mekanın temizliğini olumsuz etkiler. Orkide sineklenmesinin birçok sebebi olabilir. Mesela çiçeğin toprağının çok fazla gübreli olması sineklenmenin ana nedenlerinden biridir. Sinekler bitkinin köklerine kadar inerek kökünü, yapraklarını yerler ve yavaş yavaş bitkinin kurumasına sebep olurlar. Bu nedenle çiçek için uygun toprak seçimi yapmak oldukça önemlidir. Bazı istisnai durumlarda çiçeğin bakımı eksiksiz yapılsa bile sineklenmeyi engellemek mümkün olmayabilir. 

Orkide sineklenmesi sorunu yaşayan kişiler ilaç kullanmak yerine öncelikle doğal çözümleri uygulamalılar. Çünkü kimyasal ilaçlar orkidenin yapısını bozabilir. Doğal çözümler hem çiçeğe zarar vermez hem de başarılı sonuç verme olasılığı yüksektir. Orkide sineklenmesinin önüne geçmek için asprinli su karışımını kullanabilirsiniz. Bu karışım toprakta meydana gelen sineklenmeyi önler. Asprinli suyu püskürtme metodu ile çiçeğin toprağına uygulayabilirsiniz. 

Orkide çiçeğinin toprağına sigara izmariti atmak hem sineklenmeyi hem de böceklenmeyi engelleyecek doğal yollardan biridir. Çiçeğin toprağının çok fazla nemli olması da sineklenmeye yol açacağından çiçeğe kuru toprak ilavesi yapabilirsiniz. Doğal yolların hiçbiri sonuç vermezse çiçekler için satılan ilaçları temin edebilirsiniz. Fakat bu kimyasal ilaçları sürekli olarak kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü fazla kullanımda çiçeğin zehirlenmesine yol açabilir. Orkide çeşitlerini sitemizden inceleyebilir ve bakımlar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Çiçeklerin Sineklenmesine Çözüm

Çiçeklerin sineklenmesi ile alakalı kesin bir çözüm olmamakla birlikte uygulanan bazı yöntemler bulunur. Çiçeklerde sineklenme sorununu yaşayan kişilerin öncelikli olarak yapması gereken, kaliteli toprak kullanmaktır. Doğu toprak seçimi yapılmadığı takdirde sinekler çiçeğe ciddi anlamda zarar verebilir. Toprakta sineklenme sorunuyla karşılaşıldığında uygulanan doğal çözüm yöntemlerinden biri, tarçın uygulamasıdır. Toprağın yüzeyine uygulanan tarçın kokusu sinekleri ve böcekleri rahatsız ettiği için azalmasına büyük oranda etki eder. Ama bu yöntem sinekleri tümüyle yok etmeye yetmez. Tarçın faydalı bir besin olduğundan bitkiye herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir. 

Çiçeklerde sineklenme sorunu için uygulanan geleneksel yöntemlerden bir diğeri ise soğan kabuğudur. Soğan kabuğunun da sinekleri uzaklaştırdığı görülmüştür. Çiçeğin yapısına, çeşidine göre uygun yöntemi uygulayarak sineklerden kurtulmak mümkündür. Wish Flowers & Design olarak sitemizde birçok çiçek çeşidini sunuyoruz. Sitemizi inceleyerek çiçekler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.