TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Yeniden doğuşu simgeleyen Sümbül çiçekleri, evlerde, işyerlerinde çok sık rastladığımız bir bitki çeşidi haline geldi.  Çeşitli renk seçenekleri ile sevdiklerinize hediye edebileceğiniz harika bir alternatif olacaktır. Sümbül çiçeği dekoratif görüntüsünün yanı sıra mis kokusuyla da bilinir.

Öyle güzel bir kokudan bahsediyoruz ki, bazı firmalar sümbül çiçeği ile temizlik malzemesi, kişisel bakım ürünleri imalatı yapıyor. Tam bir bahar kokusu desek yerinde olacaktır. Çok gösterişli ve mis kokulu bu dikkat çekici çiçeğin bakımı nasıl peki? Diye düşünüyorsanız gelin hep birlikte inceleyelim.

Sümbül çiçeğini ister evinizde, ister bahçenizde besleyebilirsiniz. Fakat bulunduğunuz iklimin hava şartlarını da göz önüne almak gerekir. Çok soğuk bir ortamda sümbül çiçeği muhtemelen yaşamını sürdüremez. Çiçeğin gelişimini tamamlaması için yerini sevip, adapte olması gerekir.

Sümbüller doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan çok rahatsız olurlar. Mümkün oldukça yarı gölge ve aydınlık bir yer seçimi yapmaya özen gösterin. Rüzgarlı havayı seven sümbül çiçeği bazen hava akımına bırakılabilir.  

Sümbüller toprağını nemli severler. Bu yüzden ara ara kontrol etmenizi öneririz.  Sümbül çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanlı bitkiler arasında da bakımı en kolay olandır. Ömürleri çok uzun değildir. Fakat iyi bakıldığında olduğundan fazla yaşarlar.

Sümbül çiçeğinden çoğaltma yaparak yerine yenilerini koyabilirsiniz. Köklerinden ayırarak yapılan çoğaltma işlemi en çok tercih edilen yöntemdir. Köklerden filizlenmiş olan sümbül soğanını yeni saksısına alarak ve can suyunu verip çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz.

Sümbül Çiçeği Anlamı

Hayatta her şeyin bir anlamı olduğu gibi Sümbül çiçeğinin de oldukça etkileyici bir anlamı var. Yunan mitolojisine göre sümbülün çok duygusal bir hikayesi vardır:  

Sparta kralının oğlu Hyacinthus güzelliği ve naifliği ile şiir ve sanat tanrıçası Apollon’u kendine hayran bırakır. Apollon, Hyacinthus’u çok sever ve ona bağlanır. Günlerden bir gün birlikte disk oynarken, disk Hyacinthus’ un kafasına gelir ve orada hayatını kaybeder. Apollon duyduğu hüzün ve pişmanlıkla şu sözleri söyler:

“ Ey sevgili çocuk, ölüyorsun, senin taze ve güzel gençliğini ben kendi ellerimle yıktım, yok ettim. Mademki ben seninle mezara, yer altına gelemiyorum, mademki benim yerim göklerdedir, istiyorum ki seni kendim gibi bir ölümsüz yapayım. İstiyorum ki seni, neşeli ve kudretli olduğum zamanlarda görebileyim, ışıklarımla seni okşayayım, koklayayım. Onun için seni çiçek yapacağım. Sen yaşayacaksın. Ben dünyaya yaklaştığım ve ilkbahar kara kışı bozguna uğrattığı zaman sen topraktan başkaldıracak fışkıracaksın…”

Apollon bu sözleri söyledikten sonra gözyaşı döker. Dökülen gözyaşının ardından bir sümbül çiçeği çıkar ve artık yeniden doğuşun simgesi olarak bilinir. Sümbül çiçeğinin birçok rengi vardır. Her rengin de kendine has anlamları...

Beyaz Sümbül: Beyaz sümbüller, saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Hediye etmiş olduğunuz insana masum biri olduğunu vurgulamış olursunuz.

Pembe Sümbül: Pembe sümbül duygusallığı ve melankolik ruh halini ifade eder. Çeşitleri arasında kokusu en farklı olandır.  

Sarı Sümbül:  Sarı sümbül kıskançlığı simgeler. Çok gösterişli bir renk çeşidi olduğundan anlamı genelde görmezden gelinir.

Mavi Sümbül: Mavi sümbül barışı, beraberliği simgeler. Aynı zamanda hediye edildiğinde karşı tarafa sadakat mesajı verir.

Mor Sümbül: Mor sümbül çiçeği yoğun bağlılığı ve cazibeyi simgeler. Sevdiğinizden özür dilemek istiyor ve ona çekici görünmek istiyorsanız kesinlikle tercih etmeniz gereken sümbül çeşididir.

Sümbül Çiçeği Sulama

Sümbül çiçeğinin sulama işlemi iklim şartlarına bakılarak yapılmalıdır. Genel anlamda toprağını nemli sever. Kuru topraktan hiç hoşlanmazlar. Yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında 1 kez sulamak yeterli gelecektir. Bahar aylarında çiçek açmaya başladığı takdirde sulama işlemini sıklaştırmak gerekir. Sulama yaparken toprağın her yerine suyu ulaştırmak önemlidir.

Sulama işleminden sonra saksı tabağı kontrol edilmeli, fazla su tabaktan alınmalıdır. Aksi takdirde bitkinin soğanı çürümeye başlar. Çiçek için kullandığınız su kabını aynı tutmaya özen gösterin. Vermiş olduğunuz suyun ölçüsü hep eşit olmalıdır. Bitkinizi suyu önceden dinlendirilmiş oda sıcaklığında bir su olmalıdır.

Soğuk ya da sıcak su dökerseniz bitkiniz olumsuz etkilenecektir. Bu sebeple çiçeğiniz için tercih edeceğiniz su yağmur suyu veya dinlendirilmiş su olmalıdır. Saksı altının delik olup olmadığına dikkat edin şayet delik değilse verdiğiniz suyun fazlasını çıkartamaz ve bu durum çiçeğinizin çürümesine sebep olur. Fazla suyu sevmeyen bir bitki çeşidi olduğundan bakımı oldukça kolaydır.

Sümbül Çiçeğinin Özellikleri

Sümbül çiçekleri soğanlı bir tür olmasından dolayı oldukça güçlüdür.  Kokusunun muhteşemliği sebebi ile ortamdaki kirli havayı temizleme özelliği vardır.  Taze sümbül soğanları zehirlidir. Çıplak el ile dokunmak sakıncalıdır. Doğrudan güneş ışığında yaşayamazlar. 

Sonbahar aylarında ekilmesi daha verimlidir. Humuslu ve geçirgen toprakları severler. Sümbül çiçeği mart ve nisan aylarında açmaya başlar. Bakımı çok pratiktir. Aynı saksı içerisinde yıllarca yaşayabilir. Sümbüller hava akımından oldukça hoşlanır. 

Sümbül Çiçeği Faydaları

Sümbül çiçeğinin eskiden beri bazı dertlere derman olduğu bilinir. Sağlık içinde oldukça önem taşıyan bitkinin faydaları şu şekildedir:

  • Bitkinin gövdesi kolera tedavisinde kullanılır.
  • Saç dökülmelerine çok iyi gelir.
  • Boğaz ve baş ağrılarını hafifletir. 
  • Egzama tedavisi için kullanılır.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. 
  • Astım, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelir. 
  • Uyku problemlerine yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü bir bitkidir.
  • Hazmı kolaylaştırıcı özelliği ile spazmı önler.
  • Akne tedavisine iyi gelir.

Güzel kokularıyla evlerimize doğal parfüm olan bitkinin dekorasyon olarak kullanılmasının yanı sıra yararlı faydalarının da olması sevenlerini kendine hayran bırakıyor.

Sizlerde bu çok faydalı, birbirinden güzel renkleri olan, mis kokusuyla evlerinizi şenlendirecek çiçeğe sahip olmak istiyorsanız sitemize göz gezdirerek, fikir sahibi olabilirsiniz. Siz seçin, biz özenle hazırlayıp güvenli bir şekilde evlerinize ulaştıralım.