TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Çoğu bitki mevsimseldir. Sonbaharın gelmesiyle ağaçlar yapraklarını, ilkbahar ve yaz mevsimi çiçeği olan bitkiler çiçeklerini döker. Özellikle dış mekân peyzajı yapılan ortamlarda her daim çiçeklerini gösteren bitkiler kullanılır. Saksıda mini bir bahçe oluşturduysanız, mevsim çiçeklerinin dışında yaz kış rengarenk çiçeklerini sergileyen bitkileri edinmek isteyebilirsiniz.

Yaz kış kurumayan çiçekler, kışın bile çiçeklerini dökmeyen, yılın tüm zamanı rengarenk görüntüleriyle balkonunuzu veya bahçenizi süsleyen bitkilerdir. Düzenli bakımı yapıldıktan ve direnci güçlü çiçeklerden seçtikten sonra, yaz kış kurumayan çiçeklere evinizde yer verebilirsiniz. Yaz kış kurumayan çiçeklerin kışa direnci yüksektir, soğuk havalarda diğer faktörler gerçekten sağlandığında hastalanmaz veya çiçeklerini dökmez. Kalaşno, çuha çiçekleri, guzmanya gibi bitkiler, tüm yıl boyunca çiçeklerini koruyan bitkilerdendir.

Kalaşno Çiçeği (Kalanchoe)

Kalaşno çiçekleri yaz kış kurumayan çiçekler arasındadır. Turuncu, pembe, sarı ve beyaz renklerde açan çiçekleriyle konumlandığı her yeri güzelleştirir. Sukulent ailesine dahil olduğundan bakımı oldukça kolaydır. Kolay bakıma sahip olduğu için çiçeklerini tüm yıl boyunca korumakta sıkıntı çekmez. Bu çiçek türü güneş alan, aydınlık ve temiz havanın bol olduğu alanlarda yetişmeyi çok sever. Bu nedenle evin içinde kalaşno yetiştirirken en havadar, en temiz odaları seçtiğinizden emin olun. Güneş alan yerleri sevse de güneş ışığına direkt olarak maruz kaldığında yanabilir. Bu nedenle cam gibi materyallerden giren filtrelenmiş güneş ışığının vurduğu yerlerde kalaşnolarınızı yetiştirmelisiniz. 

Kalaşno çiçeklerinin yanında ısı verici herhangi bir kaynak bulunmamalıdır. Bakımı çok kolay olan bu çiçek, sonbahardan ilkbahara kadar birbirinden güzel çiçekler açar. Yaz kış çiçeklense de yazın çok sıcak aylarında çiçek vermeye ara verir, kalaşno bitkisi sıcaklardan hoşlanmaz. Özellikle yaz aylarında bol bol sulanmalı ve budaması yapılmalıdır. Sıcağı sevmeyen ve soğuk havalara karşı dirençli olan kalaşno, aşırı soğuklarda gelişimini durdurur veya hastalanarak ölür. 

Bakımı kolay olmasına karşın direnci oldukça düşük olan kalaşno, özellikle mantar hastalığına sık sık yakalanabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız kalaşnoları hemen saksıdan çıkarmalı ve topraklarını temizleyip, çiçeği yeni toprağa sevk etmelisiniz. Hastalığın olduğu yerler narin bir şekilde pamukla temizlenir, arap sabunu ve sudan oluşan karışım püskürtülmek suretiyle bitkinin bakımı yapılırsa eski sağlıklı haline geri dönecektir. Kalaşno çiçeklerini çoğaltmak isterseniz çelik yöntemiyle, herhangi sağlıklı ve üreyen bir dalı alıp toprağa dikmeniz yeterli olacaktır. 

Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)

Kış mevsiminde bile bakımını yapabileceğiniz çiçek arayışındaysanız, birbirinden güzel çiçeklere sahip yılbaşı çiçeği tam size göre. Yaz kış kurumayan bitkiler arasında olan yılbaşı çiçeği, kış aylarında güzelliğiyle evlerinizi süsler. Yılın ilk günlerinde kış çiçeklerini açtığı için adına yılbaşı çiçeği denmektedir. Yılbaşı çiçeği kaktüsgillerden gelmektedir, bu aileye mensup olduğu için bakımı oldukça kolaydır. 

Yassı ve birbirine ekli yaprakları sulu ve diri olan yılbaşı çiçeği, çiçek bakmakta zorlanan ve kışın bile rengarenk çiçeklerin evini süslemesini isteyen kişilerin bir numaralı tercihi haline geldi. Eğer bu güzel çiçeği çoğaltmak isterseniz, yaprakların ekli kısımlarından ayırıp toprağa dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yılbaşı çiçeği aynı saksıda farklı renklerde çiçek açarlar. Beyaz, pembe, kırmızı renk çiçekleriyle balkonları süsleyen yılbaşı çiçeği, tek bir saksıda adeta renk cümbüşü yaşatır. 

Bu çiçeklerin ana vatanı Brezilya ve tropikal iklimi yaşayan bölgeler olduğundan, yarı gölge yerleri severler. Genelde yağmur ormanlarındaki ağaçların altında veya yanında yetiştiği için güneşten çok hoşlanmaz. Ağaçta yetişen kaktüs de denen yılbaşı çiçeği, serin ortamda gelişim gösterir. Kış aylarında bile öğle vakti gelen güneş ışığına maruz kalmamalıdır. 

Cam Güzeli

Adından da anlaşılacağı üzere cam önlerini, balkonları süsleyen cam güzeli, çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmez. Açık havada, filtrelenmiş güneş ışığını bol bol olursa cam güzelinin coştuğunu görebilirsiniz. Toprağı gevşek, hava alan, gübreli ve mineral bakımından zengin olan topraklarda gelişimini rahatça sürdürür. Yaz aylarında toprağı sürekli kuruyacağı için uygun miktar sulama yapmalısınız. 

Sümüklü böcekler, yaprak bitleri ve beyaz sinekler cam güzelinin maruz kaldığı hastalıklardır. Bu ve diğer çiçeklerin de maruz kalabileceği hastalıklardan kurtulmak için doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Arap sabunu ve sudan oluşan karışımı bitkiye püskürterek, etrafındaki böceklerden ve oluşacak hastalıklardan korunabilirsiniz. Bitkiniz hastalandıysa saksısını ve toprağını değiştirmelisiniz. Kökten ayırma, tohum ve çelik yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.

Sardunya

Akdeniz ikliminde yetişen, kokulu çiçekler arasında yerini alan sardunyalar her mevsim balkonunuzu süsler. İlkbaharda çiçeklerini açan sardunyalar, sonbahara kadar evlerde renk cümbüşü yaratır. Tıpkı fesleğenler gibi çiçeklerine dokunulduğunda keskin bir koku saçan sardunya, bu yaydığı kokuyla beraber bakterileri kendinden uzaklaştırır. Bu özelliğiyle oldukça dayanıklıdır ve kolay kolay hastalanmaz. 

Hoş çiçekleri olan sardunyalar uzun ömürlüdür. Ilık, temiz havaya sahip, nemli ortamlarda çok güzel gelişir. Suyu çok sevmez ama az suda da gelişim göstermez. Sardunyaların toprağı sürekli havalanmalı ve drenajı yüksek olmalıdır. Mineralli ve gübreli toprakları çok sever. Eğer çok uzayan dalları varsa budama yapabilirsiniz. 

Çuha Çiçekleri

Çuhagiller familyasına mensup çuha çiçekleri, renkleriyle göz alıcı hale gelen ve kışın bile bakılabilen çiçekler arasındadır. Neredeyse her renkte açan bu çiçek, balkonları kışın bile süsler. Ancak bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır, bunlardan biri de kış soğuğuna dayanıksızlığıdır. Çuha çiçekleri kış aylarında 14-15 derece altına gelen yerlere bırakılmamalıdır. Direkt gelen güneş ışığını sevmez ancak çok soğuk yerlerde dayanamaz. 

Mutlaka cam gibi yerlerden gelen filtreli güneş ışığa maruz kalmalıdır. Oda sıcaklığındaki suyla sulanması gereken çuha çiçekleri kışın bile susuzluğa bırakılmamalıdır. Toprağın kurumasına izin vermeden düzenli sulaması yapılır, aşırı soğuklara maruz bırakılmazsa gelişimini rahatlıkla sürdürür. 

Ay Çiçeği

Büyük tarlalarda görmeye alışık olduğumuz bu dev bitkiler, şaşırtıcı geliyor olsa da saksıda da yetişebiliyor. Güneş neredeyse oraya dönen, bu nedenle günebakan olarak adlandırılan ay çiçekleri, kavrulmamış çekirdekleri toprağa dikerseniz balkonunuzda sizi selamlayabilir. Bu güzel bitkinin saksıdaki bakımı çok zorlamaz. Gelin çiçeklerinde bile kullanılan ay çiçekleri, güneş ışığı nereye giderse oraya döndükleri için güneşe hayran oldukları düşünülür. Bu nedenle bu dev ve hoş çiçeklerin anlamı hayranlıktır.