TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Salon bitkilerinden olan deve tabanı, ev ve işyerlerinde sıklıkla tercih edilen çiçeklerdendir. Bilimsel adı monstera deliciosa olan bu bitki, bakımı oldukça kolay olduğu için pek çok mekanda kendine yer edinmiştir. Latincede Monstera ismiyle yer almasının sebebi, bitkiye doğru bakım uygulandığında sarmaşık gibi her yeri kaplaması ve yapraklarının devasa boyutlara ulaşmasıdır. Deliciosa ise hoş, tadı güzel gibi anlamlara gelir. Bu isimden anlaşıldığı üzere deve tabanı, pek çok topluluk tarafından yenen bir bitkidir.

beyaz zemin üzerinde deve tabanı bitkisi

Bu bitkinin yaprakları kalp, oval ya da yuvarlak şekilde olabilir. Henüz küçükken kapalı halde olan yapraklar büyüdükçe sanki yırtılmışçasına ayrılır. Bu şekle Türkçe kaynaklarda delikli form denilse de yabancı kaynaklarda Swiss Cheese Plant olarak yer alır. Bu şekilde denmesinin sebebi ise yaprakların açıldıkça İsveç peynirini andırmasıdır. 

Deve tabanı bitkisinin uzun sapı, koyu yeşil ve parlak rengi, derin görünümlü yaprakları ile göz doldurur. Dekoratif olması sebebiyle mimar ve tasarımcıların sıklıkla kullandığı yeşilliklerdendir.

Deve tabanına sahip olan kişiler için bakımı nasıl yapılır sorusu ayrı bir öneme sahiptir. Bakım işlemleri oldukça kolaydır. Önemli olan zaman ve sabır gereksinimidir. 

Monster bitkisi aydınlık mekanları fazlasıyla sever, hele ki doğrudan güneş ışığı onun için vazgeçilmezdir. Fakat nemini de iyi ayarlamak gerekir. Kurumuş toprakla güneş ışığına maruz bırakıldığında kısa zamanda solar. Hava akımından hızlı şekilde etkilenen bu bitkinin yaprak uçlarında hızlı şekilde solmalar oluşur. Bunların önüne geçmek, bitkinin hayatını kurtarmak demektir. 

Hawaii ve Seyşeller'in doğasından gelen monster, sert geçen kış aylarında kendini hemen salar. Bu sebeple ülkemizde bahçe değil genelde iç mekan bitkisi olarak kullanılır. 

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nin kıyı şeridi ile Ege Bölgesi'nin rüzgarsız alanlarında çok güzel yetiştirilebilir. Kökleri dar alanları sevmediği için geniş saksılara dikmelisiniz.

Deve Tabanı Sulama

Nem, deve tabanı çiçeğinin en sevdiği şeylerin başında gelir. Fakat suyunun çok soğuk olmamasına, mümkünse normal sıcaklıktaki suyla sulanmaya özen gösterilmelidir. Bu özelliği, tropikal bitki olmasından kaynaklıdır. 

Sulama suyu olarak kullanacağınız su, çeşmeden direkt doldurduğunuz su olmamalıdır. Bir süre dinlendirilmiş, mümkünse kireçlerinden arındırılmış olmalıdır. Sulama esnasında direkt olarak suyu dökmek de yanlıştır. Mümkünse sprey şişeler yardımıyla bitki nemlendirilmelidir.

Suyu vermeniz gereken dönemler de hava sıcaklığına göre değişkenlik göstermektedir. Sıcak geçen yaz aylarında her gün sulama yapılabilir. Fakat soğuk geçen sonbahar ya da kış dönemlerinde toprağın ıslaklığı kontrol edilerek su verilmelidir. Özellikle kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında az sulama yaparak bitkinin toprağını dinlendirebilirsiniz. Bununla birlikte eğer ki saksının tabanında bir tabak varsa burada biriken su boşaltılmalıdır. Boşaltılmadığında bitki, köklerinden çürümeye başlar.

Deve tabanı çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır çünkü ışığın geldiği yöne doğru eğilir. Bu da saksı içerisindeki çiçeğin orantısız görünüme sahip olmasına sebep olabilir. Ev içerisinde yetiştirdiğiniz çiçeği yarı gölgede konumlandırmalı ve güneş ışığına göre devamlı olarak saksıyı çevirmelisiniz. Böylece çiçeğiniz hem eşit şekilde büyüyecek hem de daha simetrik görünecektir.

Çiçek, özellikle kış aylarında 15-18 derece arasındaki sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Sıcaklığın 10 derece altına düşmesi ise bitki için olumsuz koşulları oluşturur. Deve tabanı bitkilerinin yapraklarından su damlaması durumu bazen meydana gelebilir. Bunun sebebi ise bitkiye aşırı su verilmesidir.

Deve Tabanı Bitkisi Toprağı ve Bakımı

Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır. Bu sebeple dışarıdan aldığınız bitkiyi eve geldiğinizde daha geniş bir saksıya yeni toprak ile ekmelisiniz. Saksı değişimini 2 senede bir tekrarlamanız yerinde olacaktır.

Deve tabanı bitkisinin hem saksı ve toprak hem de bakım şartları yerindeyse oldukça fazla büyüme gösterebilir. Büyümesini yavaşlatmak istiyorsanız tepe budaması yapmalısınız. Fakat bu sefer de bitki, yanlara doğru büyüyecektir. Bitkinin budamasını neresinden yaparsanız yapın köklere dokunmamaya özen gösterin.

Deve Tabanı Bitkisi Çoğaltma

Deve tabanı bitkisi herkes tarafından sevilen, özellikle yapraklarına hayran olunan bitkilerdendir. Asil duruşu sayesinde pek çok iç mekanda yer alan bu bitki, çok kez çoğaltılmak istenmektedir. Bitkinin çoğaltılması ise oldukça basittir. 

Bu bitkiyi çoğaltmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri, tepe çeliklerini kullanarak çoğaltmaktır. Bunun için yazın başlangıcını beklemeniz gerekir. Haziran ayının başlangıcıyla birlikte bitkinin dolgun bir yaprağı içerecek şekilde uç sürgünlerinden kesim bunu bir toprak üzerine dikmelisiniz. Dikeceğiniz toprak kum ve torf ile karıştırılmış olmalıdır. Yaklaşık bir ayda köklenme başlayacaktır. Eğer bulunduğunuz bölgeye yaz mevsimi geç geliyorsa o halde temmuz ayını bekleyebilirsiniz. 

Bitkinin fazla uzamaması için yaptığınız tepe budama işleminde elinizde kalan tepeleri de çoğaltma işleminde kullanabilirsiniz.

Diğer bir yöntem de hava kökü olan dalın hemen altından düz uçlu bir bıçak ya da makas ile kesmek ve suyun içinde bekletmektir. Fakat bu şekilde çoğaltmak için uzun süre beklemeniz gerekir. Çünkü bu kök 15 santimetreyi bulmadan toprağa ekemezsiniz.

Saksı değişimi yaptığınız sırada güçlü kökleri sürgünlerinden ayırabilir ve kök ayırma yöntemi denilen bu yöntemle deve tabanı bitkisini çoğaltabilirsiniz.

Deve tabanı bitkisinin yaprakları büyümüyor ve bitkinin boyu uzamıyorsa yerini ya da saksısını sevmemiş olabilir. Bitkinin saksını değiştirirken köklerinin bir kısmından ayırıp iki farklı saksıya dikebilir, bu şekilde de çoğaltma yapabilirsiniz.

Deve Tabanı Bitkisi Meyve Verir Mi? Meyvesi Yenir Mi?

Deve tabanı bitkisi meyve veren bir bitkidir. Meyvesinin tadı da muz ve ananas karışımıdır, yani oldukça lezzetlidir. Çoğu kaynak 3 yaşından küçük olan meyvelerin yenmemesi gerektiğini söylese de uzmanlar meyvesinin hiçbir şekilde yenmemesini, yüksek alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini söyler. Bazı kaynaklarca meyvenin çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylense de bu kaynaklara itibar edilmemesi gerektiğini belirtmeliyiz.

Deve Tabanı Bitkisi Hastalıkları

Deve tabanı bitkisi, çok gölge ortamı sevmeyeceği gibi çok güneş ortamı da sevmez. Bu bitkiyi hakkıyla yetiştirmek ve hastalık kapmasını engellemek istiyorsanız yarı gölge ortamda tutmalısınız. Yeterli güneş ışığı almayan ya da çok ışık alan bitkiler mantar üretmeye yatkındır. Bu durumlara dikkat edildikten sonra bitkinin herhangi bir şekilde hastalık kapması ya da yapraklarının sararması gibi durumların meydana gelmesi neredeyse imkansızdır.

Deve tabanı bitkisinde böceklenme nadiren görülür. Bunun önüne geçmek için de yapraklar üzerindeki tozları düzenli olarak almak gerekir. Nemli bir bezle yaprakları hafifçe silmek yeterli olacaktır.

Deve Tabanı Bitkisi Faydaları

Deve tabanı bitkisinin yaprakları ezilerek merhem haline getirilebilir. Bu merhem şişlerin, morlukların ve çıbanların üzerine sürülerek kısa bir süre bekletildiğinde iyileşme süresi hızlanır. Merhem halinde kullanıldığında göğsü yumuşatma, öksürüğü hafifletme özellikleri de bulunur. Fakat bu şekilde uygulamadan önce doktora danışmanız, sağlık problemlerinizin çözümlerini doktorda aramanız önerilmektedir.