TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Gül bakımı iyi yapıldığı takdirde görüntüsüyle ve kokusuyla bahçelerinizi, evlerinizi güzelleştirir. En popüler ve en çok yetiştirilen süs bitkileri arasındadır. Gül bakımı nasıl yapılır, sizlere biraz bahsetmek istiyoruz.

Bahçeleri süslemek için kullanılan çeşitli renklere sahip gül bitkisi çoğu ev sahibinin tercihinin başında gelmektedir. Yıllardır en özel günlerimizde bize eşlik eden gülleri artık bahçenizde istediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz. Gülleri evinizde de kolaylıkla büyütebilirsiniz. Bakımına özen gösterildiği zaman yetişmesi çok kolaydır. 

Gül narin bir çiçek gibi görünse de aslında çok güçlü bir bitkidir. Aşırı sıcak veya aşırı soğuklar olmadığı sürece doğru bakımla sağlıklı bir şekilde yetişecektir. Tabii her bitki gibi yeterli sulama ve gübreleme yapılmalıdır. Güzel güller yetiştirmek için bitkilerinizin suya ihtiyacı vardır. Özellikle yaz aylarında sık sulama yapmanız güllerinizin kurumasının önüne geçecektir. Gübreleme olarak ise yılda bir veya iki defa gübre uygulamak gerekebilmektedir. 

Sitemizden her çeşit güle ulaşabilir; evlerinizi, bahçelerinizi renklendirebilirsiniz. Hediyelik ürün olarak da gül tasarımları seçebilir rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 

Gül Ne Zaman Budanır?

Güllerin budanması çok önemlidir çünkü budanmadığı zaman aşırı büyük, odunsu görüntüye sahip olacak ve hastalıklara duyarı artacaktır. Her yıl gülünüzdeki hastalıklı, zayıf veya yaşlı olan sürgünleri çıkarmanız gerekmektedir. Yoksa budanmamış dallar tüm gülünüzü kaplayarak bitkinizi öldürecektir.

Bahçenizdeki güller için en uygun budanma zamanı, güllerin dinlenmeye bırakıldığı zamandır. Yani bu zaman sonbahar sonu ile kış bitimi arasındaki zamandır. Bu zamanda gül bitkisinin yaprakları azalır ve çiçeklenmesi durur. Bu şekilde açığa çıkan fazlalık dallar kolaylıkla budanabilir. 

Gül Budama Zamanı

Gül budama işlemi çok önemlidir. Budama işlemi zamanında yapılmazsa bitkileriniz kötü bir hal alır. Zamanlamayı iyi planlamak ise önemlidir güller kış uykusundan uyanmadan hemen önce budanmalıdır. Havaların soğuduğu kasım aylarında budama yapmak sakıncalıdır. Daha ılık olan nisan gibi aylar tercih edilmelidir. Düzenli budanan güller güzel ve sağlıklı bir görüntü oluştururlar. Bahçenizin ve evinizin bakımı görünmesini sağlarlar.

Gül Bakımında Sulama Nasıl Yapılmalı?

Her bitkide olduğu gibi güller için de sulama işlemi çok önemlidir. Bahçenizde gül ve evde yetiştirdiğiniz gül arasında farklar vardır. Peki saksıda yetişen güllerin sulama işlemi nasıl olmalıdır? Saksıda yetiştirdiğiniz güllerin öncelikli olarak toprağın neminin kontrol edilmesi gerekir çünkü bitkiler kökleri sayesinde hayata tutunurlar. Dış etkenler kadar toprak yapısı önemlidir. Döktüğünüz suyun ise oda sıcaklığında olması lazımdır. Suyu döktüğünüz zaman saksının her yerine eşit dağıldığına dikkat ederseniz gülünüz daha sağlıklı bir biçimde sulanmış olacaktır.

Gülünüzün ihtiyacı olan su miktarı ve sulama aralığı bulunduğu mevsime göre değişecektir.  İçerde bulunan güller için özellikle bu konu çok önemlidir. Kış dönemi güneş ışığı yoğunluğunun az olduğu bir dönemdir. Bu dönemde iki günde bir defa yarım çay bardağı su verilmelidir. Bahar döneminde yine iki günde bir defa fakat bu sefer yarım yerine tam çay bardağı su verilmelidir.

Gül Nasıl Çoğaltılır?

Güllerinizi çoğaltarak ister hediye edebilir ister başka saksılara koyarak evinizin farklı yerlerine koyabilirsiniz. Bir gülden birçok gül elde edebilirsiniz.  Peki gül fideleri nasıl çoğaltılır. 3 farklı gül çoğaltma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar tohumla çoğaltma çeltikle çoğaltma ve aşı ile çoğaltmadır.

Tohum ile çoğaltma yöntemi daha çok ıslah çalışmalarında kullanılır. Güllerin tohumları sert olduğu için toplanır toplanmaz çimlenmeye hazır değildir. Tohumlar nemli yosun içinde 4 derecede 4, 6 ay dinlendirildikten sonra çoğaltılır.

Çeltikle çoğaltma yöntemi gül çoğaltmada oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Çeltik yöntemi kasım ayından mart ayına kadar uygulanabilmektedir. Yaz aylarında ise köklendirme oranı azalmaktadır. İşlemin temel mantığı kültür çeşitlerinden alınan odunsu çeltiklerin çeşitli ortamlarda köklendirilerek yeni güller elde edilmesidir. Çeltiğin sağlıklı bir gülden alınması çok önemlidir. 1 veya 3 gözlü çelikler alındıktan sonra elde edilen fidan köklendirme hormonuna batırılır. 21 derece sıcaklık olan bir ortamda perlit veya kum gibi maddelere 3, 7 cm olacak şekilde aralıklarla dikilir. Köklenme hemen hemen bir buçuk ay sürecektir. Köklenme işlemi gerçekleştikten sonra hemen kökleri toprağa aktarmalısınız. Çukurlara kökler ekildikten sonra yepyeni güllere kavuşmuş olacaksınız. 

En kesin sonuçlu çoğaltma yöntemi ise aşı ile çoğaltma yöntemidir. Aşı için anaç ve damızlık fidana ihtiyacınız var. Anaç fidan üzerine aşı yapılacak fidana denmektedir. Kendisinden aşı kalemi alınan fidan ise damızlık fidandır. Çeşitli mevsimlerde yapılan çeşitli aşı türleri bulunmaktadır.

Gülü çoğaltmak için sağlıklı bir fideye ihtiyaç vardır. Fidelerimiz çoğalmaya tamamen elverişlidir. Sitemizden istediğiniz çeşitte gül fidesine ulaşabilirsiniz.

Gül Yapraklarını Neden Döker?

Gülünüz yapraklarını belirli mevsimler haricinde sürekli döküyorsa bitkinizde sorun var demektir. Buna birkaç sorun neden olabilmektedir. Bitki üzerinde gözüken şekillerin anlamı vardır. Dökülen yapraklar üzerindeki şekiller incelenmelidir.

Bitkinizin yeterli ışık almasına özen gösterin. Yeterli güneş ışığı alamayan bitkiler çabucak yapraklarını dökmeye başlar. Gül nasıl sulanır bahsetmiştik. Güllerinizi doğru şekilde sulayarak dökülmenin önüne geçebilirsiniz.

Sitemizden aldığınız tüm güller oldukça sağlıklı bitkilerdir. Sizlere ulaştırmadan önce tüm bitkilere gözümüz gibi bakmaktayız.

Kuruyan Güller Nasıl Kesilmeli

Güller yetersiz ışık, bakımsızlık, yanlış sulama gibi nedenlerden dolayı kuruyabilmektedir. Bu güller saksınızın içinde kötü bir görüntü oluşturacaktır. Kuruyan güllerde sağlıksız görünen dallar ana köke zarar vermeden alınmalıdır. Eğer bu sağlıksız dallar kesilmezse tüm güle zarar vererek bitkinizin çürümesine neden olacaktır. Sadece sararma varsa kesilme için biraz beklenebilir çünkü bazen çiçekler anlık değişimler yaşamaktadır. 

Gül Nasıl Budanır?

Bahçe gülleri temelde üç şekilde budanır. Budama işlemi; hafif, orta ve sert olarak sınıflandırılabilirler.  

Hafif budama genellikle kısa saplı güllerde uygulanmaktadır ve dikimden sonraki ilk yılda uygulanması tavsiye edilmektedir. Tek yıllık sürgünler uzunluğun sadece dörtte biri kadar kesilir.

Orta budama bahçe gülleri için en uygun budama yöntemidir. Bitki üzerinde beş on adet civarında sürgün bırakılır. Sert budamaya göre sayıca daha çok ancak daha küçük çiçekler meydana gelmektedir.

Sert budama zayıf bitkileri hızlı bir şekilde kuvvetlendirmek için uygulanır. BU budama sonucunda az sayıda fakat gösterişli çiçekler oluşur. Fazla dallar çıkartılır ve üç dört sürgün kalacak şekilde budanır.

Sitemizden bakımını kolayca gerçekleştirebileceğiniz, mis kokulu gülleri gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.