TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Sizleri salon bitkilerinden olan, sevilen ve çok tercih edilen, heybetli yapraklarıyla akıllarda yer etmiş kauçuk çiçeği hakkında bilgilendireceğiz. Dutgiller familyasının Ficus cinsinden olan Ficus elastica yani kauçuk çiçeği, çok dayanıklı ve bakımı kolay bir bitkidir.

Harika bir iç mekan çiçeği olan kauçuk çiçekleri, çok çabuk büyümeleri ile bilinirler. Boyunu tamamen zevkinize ve bulunduğu ortama göre ayarlayabileceğiniz kauçuklar, budamış olduğunuz  yerden çoğalarak adeta bir soyağacı haline bürünür. Sevdiklerinize hediye edebilir ya da kendi kauçuk koleksiyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Anavatanı tropikal Asya bölgeleridir. Bu yüzden nem olmayan yerde yaşayamazlar. Özellikle Akdeniz bölgesinin hemen hemen her yanında görebileceğiniz bu cazibeli çiçeği, tüm detaylarıyla siz çiçek severler için derledik.

Kauçuk Çiçeği Bakımı

Bir bitki düşünün, su vermeyi dahi unutsanız sizlere hemen küsmeyecek, solmayacak ve su verdiğiniz andan itibaren gelişimine kaldığı yerden devam edecek. Mekan bitki çeşitlerimizden olan kauçuk çiçeği bize evlerimizde, ofisimizde hem görselliğiyle hem de kolay bakımıyla eşlik ediyor.

Bu harika çiçeğe doğrudan güneş ışığı dahi zarar vermiyor. Aksine kauçuklar güneş ışığına bayılırlar ve daha hızlı gelişirler. Tabi ki bazen çiçeğinizi olduğu yerde farklı yöne döndürmenizde yarar var. Bu sayede her tarafı güneş almış olacaktır. Unutmayalım güneş ışığı almayan bir kauçuk gelişimini sürdüremez.

Soğuktan hiç hoşlanmayan kauçuk bitkilerinizi 10°C’ın altında bulundurmamaya  gayret etmelisiniz.  Kauçuk çiçekleri de çoğu bitki gibi yer değişikliğinden pek hoşlanmazlar. Bitkiniz için seçtiğiniz yerin değiştirilmesi bitkiyi olumsuz etkileyecektir. Aydınlık ve güneş ışığı alan pencere kenarı, yerinde bir karar olacaktır.

Çiçeğinizin yapraklarında bir sararma veya renk değişimi olmadan bir anda öylece solmaya başlarsa maalesef ki bu durum köklerinin çürüyor olduğunun habercisidir. Kök çürümesinin başlıca sebeplerinden biri bitkinizi fazla sulamış olmanızdır. Kauçuklar da çoğu bitki gibi fazla suyu sevmezler.

Bu olumsuz durumdan en az hasarla nasıl çıkacağınıza gelecek olursak da, beyazlamaya başlayan yapraklar gördüğünüzde çiçeğinizin çürüme evresine başladığını bilmeli, hemen müdahale etmelisiniz.

Öncelikle bitkinizin toprağını su yardımıyla ıslatıp yavaş bir şekilde ayıklayarak köklerine ulaşın. Çürüme evresi yeni başladığından yeşil kökler hala kurtarılmayı bekliyor olacaktır. Yeşil kalabilmiş köklere zarar vermeden, ölmüş köklerden temiz bir makas yardımıyla ayırın.

Köklerin tam oturacağı bir saksıya alarak, drenajı yüksek olan bir toprakla hava almayacak şekilde yeniden bitkinizi ekin. Umuyoruz ki, böylelikle yeşil kalmayı başarmış kauçuk kökleri yeniden gelişimine devam edecektir.

Çok nadir olsa da çiçeğin yaprakları sararabilir. Yaprağın başladığı yerden köke zarar vermeden sararan yaprakları kesmek gerekir. Zaten siz kesmeseniz bile birkaç gün içerisinde sararan yaprak kendiliğinden düşecektir. Kestiğimiz yaprak artık üreme gerçekleştiremeyeceği için atabilirsiniz.

Ficus elasticalar 6 metreye kadar uzayabilirler. Bitkiniz büyüdükçe yaprakları ağırlaşıcaktır. Gerek gördükçe yapraklarını budamak da fayda var. Kauçuk çiçeği ile alakalı bir başka önemli hususta, bitkinin toprağına ara ara bakmayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü toprağında beyaz böceklenmeler görmeniz halinde hemen toprağı değiştirmeniz gerekecektir. Aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyebilir.

Kauçuk Çiçeği Çoğaltma

Kauçuk çiçeği çoğaltma hakkında bilmeniz gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Kauçuk çiçeğimiz dinlenme dönemindeyken yani gelişimini yavaşlattığı zaman, budamasını yapmalısınız. Budanan çiçeği, daha öncesinde dezenfektan veya kolonyayla temizlediğimiz bir makasla tek tek ayırıp kesmeliyiz. Kesilen yerlerden beyaz sıvı akacaktır. Bu sıvıya lateks adı verilir.

Aslında kauçuk bitkisi adını tamda buradan alır. Lateks sıvısı kauçuk yapımında kullanılır. Kesilen yerlerin iyileştirilmesi gerekir. Bunu da tarçın yardımıyla halledebilirsiniz. Tarçın hava almayarak kesilen yerin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Tarçın bitkinin köklenmesini de hızlandıracaktır. Ve bitkimizde oluşabilecek bakteri riskini azaltacaktır. Tarçına alternatif olacak bir başka seçenek ise mum damlalarıdır. Kesilen yerlere damlatılmalıdır. Hava almasını engelledikten sonra çiçeğimiz büyümeye devam edecektir.

Kesilen yapraklar temiz su bulunan bir kapta kökleri filizlenene kadar; bu süre 15 günü bulabilir, bekletilmelidir. Beklettiğiniz süre zarfında suyu birkaç kez yenilemeye dikkat ediniz. Artık filizlenen yaprakları yeni saksılarına ekebilirsiniz. Bu şekilde Ficus elasticanızı çoğaltmış olacaksınız. Çoğalan kauçuklarınızın da bakımlarını aynı şekilde devam ettirebilirsiniz. 

Kauçuk Çiçeği Sulama

Kauçuk çiçeği, nem ihtiyacı yüksek bir bitkidir. Sıcak yaz günlerinde haftada 1 kez, soğuk havalarda da 2 haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Kauçuk çiçeği sulama işlemini gerçekleştirirken gövdeden toprağa doğru sulamak önemlidir. Gövde tamamen suya erişmelidir.

Çiçeğinizi suladığınız materyali değiştirmeden verdiğiniz su miktarının aynı olması oldukça önemlidir. Su miktarını sürekli değiştirirseniz, bitkinizin dengesi bozulacak ve bundan kötü etkilenecektir. Dikkat etmeniz gereken bir başka faktörde, özellikle kış günlerinde çiçeğinizi soğuk su ile sulamak doğru değildir. Yapraklarının solmasına neden olacaktır.

Sulamadan önce toprağına parmağınızla bakmanız da yarar var. Çiçeğin toprağı nemli ise  eğer bitkiniz su istemiyordur. Belirli bir zaman sonra yaprakları tozlanacağından gün ışığını da yeteri kadar alamaz. Ara sıra çiçeğin yapraklarını ıslak bir bez yardımıyla silmeniz, bitkinizi mutlu edecektir. Ve zaten parlak olan yaprakları daha da öne çıkacaktır. Bu yüzden önemlidir.

Kauçuk çiçekleri dinlenmiş veya yağmur suyunu çok severler. İki seçenekte mevcut değilse eğer, içme suyunuzla sulamalısınız. Çünkü bitkiler zamanla kireçli sulardan zarar görmeye başlarlar. Böylece köklerinin çürümesi de olasıdır. Neticede evlerimize şıklık katan güzel çiçeklerimizi iyi muhafaza etmeliyiz.

Kauçuk Çiçeği Fiyatı

Çiçek bakmaktan keyif alan çoğu insanın evinde bakıp büyüttüğü kauçuk çiçeği oldukça sevilen bir bitki çeşididir. Çoğalma yöntemiyle birçok kauçuk elde edildiği için de haliyle bereketli bir çiçektir. Kauçuk çiçeği, gösterişli ve kolay bakımından dolayı, hediye olarak da çok tercih edilen türler arasında.

Sevilen çiçeğimizle ilgili merak edilen sorulardan biri de böylesi rağbet gören çiçeğin fiyatıdır. Kauçuk çiçekleri, kalitesine ve büyüklüğüne göre fiyatta farklılık gösterecektir. Bu gösterişli çiçek türü, farklı mekan bitkilerine bakılarak biraz daha maliyetlidir. Yalnız ödediğiniz meblağ, devamlı çoğalan bu gösterişli bitkiye değecektir. 

Bitkiyi edinenler hüsrana uğramıyor, tam tersi  sürekli olumlu geri bildirimlerle karşılaşıyoruz. Sitemizde sizler için avantajlı fiyatlardan oluşan, her zevke hitap eden, özenle baktığımız, kauçuk bitkilerimiz yer alıyor. Dilediğiniz gibi göz gezdirip, fikir sahibi olabilirsiniz.