TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Orkide, doğanın en narin ve en güzel çiçekleri arasında belki ilk sırada yer alan bitkilerdendir. Özel bakım isteyen orkideler, anlamı, güzellikleri ve nadide oluşuyla; hediye olarak çokça tercih edilir. Yetiştirmesi ve bulunması nispeten zorlayıcı olduğu için ekonomik değeri yüksektir. Vanilya, güvercin, bayan terliği, vanda gibi nadir türleri bulunur.

Vanda orkide, güzel kokulu ve hoş görüntüye sahip orkidegiller ailesinden gelen bir bitkidir. Vanda orkidesi Hindistan, Kuzey Avustralya ve Sri Lanka’da yaygın olarak görülen, doğada kendiliğinden yetişen çiçek türlerindendir. Tropikal bir bitkidir, bu nedenle evde yetiştirilmek istenirse fazladan çaba gösterilmesi gerekir. Yılın herhangi bir döneminde çiçeklenebilir ve 3 ay boyunca çiçekleri bünyesinde kalır. Yeşil köseleli yaprakları ve beyaz, mavi, turuncu, kırmızı ve sarı çiçekleriyle doğanın tüm güzelliğini yansıtırlar. 

Vanda orkideleri 90 santimetrelik boya ulaşana kadar uzayabilir. Yaklaşık 50 çeşidi bulunan vanda orkidesinin en belirleyici özelliği kökleridir. 2 metreye kadar uzanan, dallı şekle sahip kökleri toprağa güçlü bir şekilde tutunur. Satranç vanda, üç renkli vanda, vanda tabağı, valkovaya vanda olmak üzere 4 türü bulunur. Vanda orkideleri güzel görüntüleri ve kokularının yanı sıra, çiçeklendiği zaman hoş aromalar da yayar. 

Vanda Orkide Nasıl Yetiştirilir?

Orkide bakımı genel olarak zordur. Vanda orkidesi, orkide türleri arasında en fazla ilgi çeken ve en çok geliştirilen tür olduğu için, özel bir bakım ister. Tropikal bitki olma özelliği, bakımını zorlaştıran etmenlerden biridir. Evlerinizde vanda orkidesi yetiştirmek istiyorsanız, bakımıyla ilgili ipuçlarını bilmelisiniz. Vanda orkideleri sıcak iklimleri seven bitkilerden olduğundan, en az %70 gibi yüksek nem oranı bulunan yerlerde yetiştirilmelidir. 

Vanda orkideleri, 20-25 derecelik alanlarda en iyi verimi verecek şekilde yetişir. Sıcaklığın 20 derecenin altına düşmemesine ihtiyaç duyarlar. Tropikal bir bitki olduğu için optimum sıcaklığının altına düşerse bitki uzun süre dayanamaz. Vanda orkidelerinin aydınlık ortama ihtiyacı var. Mümkün olduğu kadar ışık alan ortamlarda büyütülmelidir. Ancak özellikle yaz aylarında direkt güneş ışığı alan alanlarda olmamalıdır. Çiçeğe güneş ışığı direkt gelirse, bitki hastalanabilir. Bu nedenle cam gibi yerlerden geçen güneş ışığının aydınlattığı yerde vanda orkideleri yetiştirilmelidir. 

Vanda orkideleri bol suyu seven çiçeklerdendir. Suyu kullanırken bolca dökmeniz gerekse de bitkiyi boğmamalısınız. Yaz aylarında vanda orkidelerine su banyosu yaptırabilirsiniz. Kış aylarında suya çok fazla ihtiyaç duymayan bu çiçekler, güneş ışığı görmediği sürece birkaç günde bir sulanabilir. Diğer bitki türlerine göre, vanda orkidesi daha fazla gübreye ihtiyaç duyar. Verimi bol gübrelerde çok güzel yetişir. Ayda bir kere gübresinin değiştirilmesi gerekir. Kullanılacak gübre, vanda orkidesine uygun olmalıdır. 

Eğer orkideleriniz çok fazla uzadıysa, belirli aralıklarla budayabilirsiniz. Budama işlemi, vanda orkidelerinizin daha verimli büyümesine ve yavrulamasına yardımcı olur. Vanda orkideleri, ara sıra havalandırılarak temizlenmelidir. İyi havalandırılmış ortama yerleştirerek daha kaliteli orkideler elde edebilirsiniz. Temiz hava kökleri rahatlatıp temizleyerek vanda orkidelerinizi daha muazzam hale getirecektir.

Vanda Orkideleri Nasıl Çoğaltılır?

Vanda orkidesinin daha verimli çoğaltılması için, düzenli aralıklarla nakil işlemi yapılmalıdır. Yetiştirilen saksıda substrat biriktiyse, orkideler artık saksıya sığmıyorsa ve kökler çürümeye başladıysa, ilkbahar aylarında vanda orkidelerinin yeri değiştirilmelidir. Fazla suyun dışarı atılması için vanda orkidesinin bulunduğu kap aşağıdan delinmeli, temiz hava alması içinse yanlardan da delik açılmalıdır. 

Vanda orkidesinin çoğaltılması, yavrular üzerinden olur. Yavrulamaya başlayan orkidelerinizdeki küçük bitkileri diğer saksılara alarak, vanda orkidelerinizi çoğaltabilirsiniz. Ana bitkiye zarar vermeden, bir bıçak yardımıyla yavru orkideyi ayırarak, çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Ayırdığınız vanda orkidesi yavrusunu koyacağınız saksı küçük olmalıdır. Bu genç bitkinin ilk 5 gün sulanmasına ihtiyacı yoktur. Yavru vanda orkidesinin boyu 20 santimetreye ulaştığında, kalıcı saksısına yerleştirilmelidir. 

Esrarengiz ve nadir olarak görülen vanda orkidesini, Wish kalitesiyle bezenmiş buketlerde ve cam vazolarda bulabilirsiniz. Sevdiklerinize mis kokulu, hoş görüntüye sahip çiçekler hediye etmek istiyorsanız, vanda orkidelerini tercih edebilirsiniz. Özenle hazırlanan buketlerimiz ve vazo aranjmanlarımızla, mekânlarınızı vanda orkidelerle güzelleştirebilirsiniz. 

Vanda orkideler gibi diğer güzel kokulu ve rengarenk görüntülere sahip çiçekleri tercih etmek isterseniz, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Özel günler için düzenlediğimiz buketler, vazolu çiçekler, dayanıklı bitkilerimizle, çiçekseverlerin vazgeçemeyeceği aranjmanlar oluşturuyoruz. Vanda orkideleriyle beraber uyum sağlayan diğer çiçek çalışmalarımıza, Wish Flower & Design internet mağazamızdan ulaşabilirsiniz.