TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Son zamanların favori salon bitkisi olan begonya çiçeği, renklerinin çeşitliliği ve şık görüntüsü ile oldukça talep gören bir bitki türü haline geldi. Çalışma alanlarınız ve evleriniz için bakımı da oldukça pratiktir. Anavatanı Güney Amerika olan bitkimiz, Begoniaceae familyasına mensuptur. Ilıman bir ortamda yaşamını sürdürmesi gerektiğinden iç mekan, begonyalar için çok uygundur.

Begonya çiçeğinin bakımı için en önemli hususlar, çiçeğin yerini sevmesi ve doğru zamanda doğru miktarda verilen sudur. Geriye kalan bakım önerileri bitkinizin ömrünü uzatıp, gelişimini daha çok hızlandırmak için dikkate alınması gereken detaylardır. Begonya çiçeği hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için derledik:

Begonya çiçeğinin yeri oldukça önemlidir. Hava akımına maruz kalmayacak yerler seçmelisiniz. Doğrudan güneş almasını engelleyin. Sürekli yerini değiştirmekte bitkinizi olumsuz etkileyecektir. Yerini seven begonya çiçeği oldukça hızlı gelişir. Begonya çiçeği humuslu ve organik maddelerle zenginleştirilmiş toprakları severler.

Toprak ve saksı değişimini 2 yılda bir yapmanız yeterli olacaktır. Mümkün oldukça saksı değişim işlemini ilkbahar aylarında gerçekleştiriniz. Begonya çiçeğinin yüzlerce türü bulunmaktadır. Bundan dolayı hepsinin bakımı az da olsa değişkenlik gösterir. Edinmek istediğiniz begonya çiçeğini almadan önce küçük çaplı bir araştırma yapmanızda fayda var. 

Çilli Begonya Bakımı

En gösterişli begonya türlerinden çilli begonya, adını görüntüsünden almıştır. Parlak, yeşil yaprakların üzerinde beyaz beyaz çiller mevcuttur. Bu görüntü çiçeğe farklı bir hava katar ve böylelikle çilli begonyada sizin evlerinize farkındalık sağlar. Çilli begonyalar diğer türlerine göre daha hızlı büyürler.

Büyük yaprakları vardır. Yapraklarını bazen nemli bir bez yardımıyla silmeniz gerekir. Tozları alarak bitkinin nefes almasını, verimli şekilde fotosentez yapmasını sağlamış olursunuz. Çilli begonyaların toprağının az nemli kalması önemlidir. Bu oranı ayarlamak oldukça kolaydır.

Parmağınızla bitkinin toprağını kontrol edip nem seviyesine göre azar azar su ilavesi yapınız. Yapraklarındaki o çillerin daha çok parlaması, solmaması için çiçeğinizi doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Aksi takdirde bitkinin yaprakları yanabilir. Yarı gölge bir yer çilli begonya bitkisi için çok uygundur.

Yumrulu Begonya Bakımı

Rengarenk çiçekler açması sebebi ile begonyalar arasında en fazla dikkat çeken türdür. Evlerinize, ofislerinize canlılık katacak yumrular, bir bakanı bir daha baktıracak güzelliktedir. Çiçeğinin görüntüsü güle benzer. Çiçekleri diğer türlere bakılarak iri ve geniştir. Bolca tomurcuk veren, sürekli çiçek açan soğanlı bir türdür.

Açan çiçeğin rengi farklılık gösterebilir. Genelde kırmızı ve pembe açarlar. Bitkinin yaprakları da çoğunlukla yeşil renktedir. Yumrulu begonyalar güneşi pek sevmezler. Gölge yerleri daha çok tercih ederler. Fakat sabah güneşinden az da olsa yararlanmaları gerekir. Bitkinizi doğrudan güneş ışığına kesinlikle maruz bırakmayın, aksi takdirde bitkinin yaprakları yanabilir.

Yumru soğanını mart ayında humuslu bir toprağa, çukur kısmı üstte kalacak şekilde dikin. Haziran ayında çiçekler açmaya başlayacaktır. Çiçek açtığı dönemler boyunca yumrulu begonyalar daha fazla su ihtiyacı hisseder. Bunu dengelemek içinde bir sprey yardımıyla yapraklarına su püskürtün. Fakat su püskürtme işlemini akşam saatlerinde yapmanızı tavsiye etmiyoruz.

Çünkü akşam saatleri hava serine döndüğü için yaprakların üzeri mantar oluşturabilir. Begonya havasız bir ortamda bırakılmamalıdır. Çiçek açma dönemi bitip, çiçekte bozulma başlayınca saksı değişimi yapmalısınız. Bozulan yumruları çiçeğinizden ayıklayarak özenli bir biçimde yeni saksısına dikin.  

Begonya Sulama

Begonyalar suyu çok severler. Düzenli sulama işlemi oldukça önemlidir. Yazın haftada 3 kez kışın da 1 kez sulamanız yeterli olacaktır. Fakat yine de sulamadan önce bitkinin toprağını elinizle kontrol etmenizde yarar var. Toprak nemli ise eğer bitkinin su ihtiyacı yok demektir. Toprak kurumuşsa ve kurumuş olan toprağa bir anda su verirseniz bitkinin köklerine zarar verebilirsiniz.

Sulama işlemini aynı gün, aynı saatte ve aynı miktarda yapmaya özen gösterin. Sulama kabınızı değiştirmeyin. Böylece fazla ya da az su vermiş olmazsınız. Klorlu çeşme suları kullanmaktan kaçının. Klorlu sular bitkinin köklerinin çürümesine neden olacaktır. En az 2 saat dinlendirilmiş, oda sıcaklığında içme suyu olmasına özen gösterin. 

Begonya Çoğaltma

Begonya çiçeğinin devamlılığını sağlayarak, sevdiklerinize armağan edebilir veya kendi botanik bahçenizi oluşturabilirsiniz. Begonyaların çoğaltma işlemi oldukça basittir. Çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Çoğaltma işlemi için en uygun zaman dilimi mart-nisan aylarıdır. 3 tane çoğaltma yönteminden bahsedeceğiz:

Suda Köklendirme: Çok sık kullanılan bir yöntemdir. Çiçeğin sağlam olan bir dalını gövdeye yakın kısmından yan bir şekilde yavaşça kesin. Temiz bir suya koyun 15 gün içerisinde köklenmeye başlayacaktır. Köklenen bitkinizi yeni saksısına ekin. Suda köklendirme işleminden sonra bitki suya çok alıştığı için sulamayı 10 gün sonrasına kadar fazla miktarda yapın. Çiçeğinizin toprağa adapte olması açısından önemlidir.

Tohumla Köklendirme: İlkbahar ayları bu köklendirme yöntemi için en uygun zamandır. Tohumları toprağa elinizle yavaşça gömün, çok bastırmayın. Az miktarda can suyunu verin. 2 ay sonra ekilecek duruma gelecektir. Çok büyük olmayan bir saksı seçin, humuslu toprak kullanarak ekin ve sulamasını yaptıktan sonra gelişmesini bekleyin.

Köklerinden Ayırarak Köklendirme: En klasik yöntemdir. Köklere zarar vermeden filizlenen yavru kökleri ayırın ve başka bir saksıya ekin. Ekim işlemini tamamlarken toprağa çok bastırmayın. Çünkü bitki kökleri rahat büyüyebilmek için havaya da ihtiyaç duyarlar. Başka bir toprağa geçirilen bitkinin köklerinin enfeksiyon kapmış olma ihtimalinden dolayı 2-3 gün sulama yapmayınız. Çünkü sulama işlemi enfeksiyon riskini artırır.

Tüm yöntemlerle begonya çiçeği sağlıklı bir şekilde çoğalacaktır. Çoğaltma işleminden önce bitkinin çiçekleri arasında solmuş, kurumuş olanları hemen ayırın. Böylelikle sağlam olan çiçeklere zarar vermesini engellemiş olursunuz. 

Begonya Güneşi Sever Mi?

Begonya bitkisi güneşi çok sever. Fakat doğrudan güneş ışığından da hiç hoşlanmaz. Yani begonyalar için orta yolu bulmanız oldukça önemlidir. Sadece çiçeklenme döneminde güneşe daha fazla ihtiyaç duyar. Sabah güneşi begonya için çok önemlidir. Konumlandırıldığı yerin sabah güneşi alan öğleden sonrada gölgelik kalan bir yer olması gerekir.

Güneş alan kısmını ara ara çevirmeniz bitkinizin her tarafının gelişmesi için çok önemlidir. Begonya çiçeği gölgeyi sevse de hava akımından oldukça rahatsız olur. Bu sebeple hava akımının çok olduğu yerlere maruz bırakmayınız. Ayrıca yaz aylarında da çok sıcağa bırakmayın. Ortam sıcaklığının 16-18 derece olduğu alanlar begonyalar için en ideal yerlerdir.

Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Begonya çiçeği yerini sevdiğinde ve iyi bakıldığında çiçek açacaktır. Begonyalar çiçek açtıkça ev sahiplerinin de içi açılacaktır. Renk çeşitleriyle adeta evlerinize şenlik olan begonya çiçekleri, ruhunuzu dinlendirecek aynı zamanda bulunduğu ortamdaki kirli havayı temizleyecektir.

Çiçek açma işlemi mart-nisan aylarında gerçekleşmeye başlar. Aralık ayına kadar devam eder. Açan çiçeklerin yaprakları ise değişkenlik gösterebilir. Bazen büyük bazen küçüktür. Dalları ise yumuşaktır. Bazılarıysa sadece yapraklardan oluşur.

Yaprak begonyalar kanat şeklinde gelişirler. Bu farkındalık, çiçeği daha hoş gösterdiği için evlerde çok sıklıkla tercih edilir. Sizlerde begonya bitkisi edinmeye, ev dekorasyonunuzu canlandırmaya karar verdiyseniz eğer, sitemizdeki birbirinden canlı begonyalara bakmadan geçmeyin.

Neticede çiçekler kendinizi ifade etmenin en anlamlı yoludur. Kendinize ve ya sevdiklerinize armağan edeceğiniz bu özel çiçekleri riske atmayın. Biz Wish Flowers Design ailesi olarak seçtiğiniz bitkileri, sizlere en güvenli şekilde ulaştırmaktan mutluluk duyuyoruz.