TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Görsellikleri ve enerjileri ile çiçekler, evlere şenlik olmaya devam ediyor. Bu birbirinden güzel canlılara ev sahipliği yaparken, en büyük iyiliği de kendimize yaparız aslında. Çiçekler evdeki olumsuz enerjiyi alıp, kötü havayı da temizlerler.

Tıpkı biz insanlar gibi çiçeklerde tatlı dilden oldukça hoşlanırlar. Olduklarından daha hızlı gelişir ve yeşerirler. Bitkinizle konuşmak size de aynı keza iyi gelecektir. Günün yorgunluğunu, stresini çiçeklerinizle atabilirsiniz. Konuştukça rahatlayacak, kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

Şimdi sizleri evlere mutluluk hormonu salgılayan, birbirinden güzel salon çiçekleri hakkında detaylı olarak bilgilendireceğiz.

Salon Çiçeğinin Günlük Bakımı

Güzel dostlarımızın günlük bakımını yaparken yorulmayacak adeta rahatlayacaksınız. Su içtiğinizde, yemek yediğinizde, özenle giyindiğinizde kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız, bitkilerle de ilgilendiğinizde bir o kadar iyi hissedeceksiniz. Çünkü bu güzel bitkiler size muhtaç canlılardır.

Dolayısıyla belirli bir süre sonra salon bitkilerinizi yavrunuz gibi görürsünüz. Çiçeklerin tek istekleri doğru bir yer ve doğru zamanda verilen sudur. Salon bitkilerinin günlük bakımlarını yapabilmek için ihtiyacınız olan, su haznesi çok dar olmayan bir sulama kabı, yapraklarını nemlendirmek için bir sprey kutusudur. Hafta da 1-2 kez sulayıp, aydınlık yerlerde muhafaza etmeniz yeterlidir.

Salon Çiçeğinin Çoğaltılması

Güzel bakılan bir salon bitkisi daha uzun süre yaşamını sürdürebilir. Bu tamamen yerini sevmesine ve bakımına bağlıdır.Bazı salon bitkileri, çürümeye dahi başlasa yerine devamlılığını sağlayacak kökler bırakır. Örneğin kauçuk bitkisi, çürümeye başlamış bir kauçuğun köklerinden iyi durumda olanları alıp, o köklerle çoğaltma yapabilirsiniz.

Maalesef ki bu kurtarma işlemi tüm salon bitkileri için geçerli değildir. Sağlıklı bir bitkiyle de çoğalma gerçekleşecektir. Nasıl mı? Çoğaltma yöntemleri şu şekilde;

Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir.

Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem. Çiçeğin herhangi bir yaprağını kırarak sap kısmını suya koyunuz. 10 gün kadar suda bekletin. Köklenen yaprağı yeni saksısına ekiniz.

Çelikleme ile çoğaltma; Bu çoğaltma yönteminin diğer yöntemlere nazaran tutma olasılığı daha düşüktür. Fakat denemekte fayda var. Kış ayları bu yöntem için uygun zamandır. Çiçek dalının kırılarak başka bir toprağa ekilmesi ile gerçekleşir.

Özenerek yaptığınız çoğaltma işleminden sonra çiçeğiniz yerini sever ise çok geçmeden büyüyüp, güzelleşecektir.

Salon Çiçeklerinin Sulanması

Bitkilerde bizler gibi su ihtiyacı hissederler. Yeteri kadar su alamadıklarında da haliyle solar veya ölürler. Bunun yaşanmasını istemeyiz. Neticede bitkilere öldürmek değil yaşatmak için ev sahipliği yaparız. Salon bitkilerinin su ihtiyaçlarını dile getirme gibi bir durumları olmadığından bu görev bizlere düşüyor.

Bitkinin toprağını parmağınızla kontrol edin. Toprak çok kuruysa demektir ki o çiçek su bekliyor. Eğer toprağı ıslaksa bu da onun suyu istemediği anlamına gelir. Kontrol ettiğinizde toprak nemli ise eğer hiçbir şey yapmanıza gerek yok.

Önemli bir ayrıntı da, çiçeklere verdiğiniz suyun klorlu olmamasına dikkat edin. Klorlu çeşme suları çiçeklerinizin köklerine zarar verir. İçme suyu veya yağmur suyu olması önemlidir. Sulama işlemi çiçeğin cinsine göre de farklılık gösterir. Kalın yapraklı çiçekler daha fazla su ihtiyacı duyarlar.

En önemli detaylardan biri ise, bitkinizi suladıktan sonra saksının altındaki kabı kontrol etmelisiniz. Orada oluşan su birikintisi maalesef ki kökleri çürütebilir. Bu yüzden biriken suları dökmeniz gerekir. Tabi ki sulama işlemi mevsime göre de değişir. Yaz aylarında çiçekler daha fazla su ihtiyacı duyarlar. 

Salon Çiçeği Saksı Değişimi

Salon bitkilerinin saksı değişimleri de oldukça pratiktir. Severek yapıyor olmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Değişim için birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle saksı değişimini keyfi açıdan sürekli olarak yapmayınız. Çiçekler sürekli saksı değişiminden olumsuz etkilenirler.

Saksı değişimleri için ilkbahar en doğru zamandır. Çiçeğiniz geliştiyse artık eski saksısına sığmayacaktır. Bundan dolayı bitkinizi daha büyük bir saksıya alın. Birkaç gün öncesinde sulamış olduğunuz çiçekle saksı değişimi daha verimli olacaktır.

Çiçeğinizi yeni saksısına ekmek için bulunduğu saksıdan çıkarın. Köklerini kontrol edip çürüme olup olmadığına bakın. Çürümeye başlayan bir kök varsa onları ayıklayın. Toprağın içine bakmadan ekim işlemini yapmayın. Toprakta böcekler olabilir.

Bitkinizi yeni saksısına ektikten sonra toprağı nemli hale gelene kadar sulayın. Salon bitkinizi ektikten hemen sonra doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymayınız.

Salon Çiçeklerine Ne İyi Gelir?

Salon çiçeklerinin daha canlı görünmeleri ve daha fazla gelişmeleri için birkaç püf noktadan bahsedeceğiz. Birçok şey söylenir ama her duyulanı uygulamaya kalkmak güzel dostlarınızı yıpratacak hatta belki ömrünü sonlandırmaya sebep olacaktır. Salon çiçeklerine ne iyi gelir? Hep birlikte bakalım.

  1. Maden suyu; bitkinin toprağını doğal bir mineralle beslemek için gazı uçmuş olan bir maden suyu kullanabilirsiniz.
  2. Toz tarçın; bitkiyi böceklerden korumak ve canlılığını artırmak istiyorsanız toz tarçını suyunu ekleyerek çiçeklerinize verebilirsiniz.
  3. Gazoz; asidi kaçmış bir yemek kaşığı gazoz ile bitkinizi canlı tutabilirsiniz.
  4. Aspirin; aspirin canlandırma konusunda oldukça etkilidir. Sularken toz haline getirdiğiniz bir aspirini su kabına ilave edin.
  5. Haşlanmış yumurta suyu; haşladığınız yumurtaların suyunu ılık hale geldikten sonra çiçeğin toprağına dökün. Bu sayede canlanacak ve daha hızlı gelişecektir. 

Bakımı Kolay Salon Bitkileri

Aslında tüm salon bitkilerinin bakımı oldukça pratiktir. Sadece bazı bitkilerimiz daha naif olduklarından dolayı gözümüz korkar. Şimdi sizler için bakımı çok kolay 5 salon bitkisinden bahsedeceğiz;

Yucca: Cazibeli görüntüsü ile çok tercih edilen çiçek türlerinden yucca, bakımının kolaylığı ile bilinir. Çok dayanıklı bir çiçek olmasının yanında, fazla suyu da sevmez. Haftada bir kez sulamanız ve güzel ışık alan bir yere koymak yeterli olacaktır.

Barış çiçeği: dekorasyon olarak en beğenilen türler arasındadır. Bakımı da oldukça kolay olduğundan çok talep görür. Barış çiçekleri doğrudan güneş ışığını hiç sevmez. Aydınlık bir yer onun için tatmin edici olacaktır. Toprağının nemli kalmasını çok seven barış çiçeklerini haftada 2 kez sulamaya gayret edin.

Orkide: Zarafetiyle herkesin beğenisini toplayan orkidelerin bakımı oldukça kolaydır. Haftada iki kez az miktarda sulamanız ve doğrudan güneş almayan aydınlık bir yer vermeniz yeterlidir.

Kraton: kraton çiçekleri karanlığı oldukça sever. Bu yüzden evlerinizde yer bulmak da kolaylık yaşarsınız. Haftada 2 kez sulamanız yeterli olacaktır.

Deve Tabanı (Monstera Deliciosa): kalpli yapraklarından dolayı çok beğenilir. Deve tabanları her koşulda gelişir. Aydınlık bir yer olması yeterlidir ve çok az suya ihtiyaç duyarlar. 

Bakımı oldukça kolay olan evlerin neşesi, güzel çiçeklerimizden bahsettik. Sizde evinize yenilik katmak istiyorsanız sitemizde ki birbirinden gösterişli salon bitkilerine göz gezdirebilir, güvenli bir şekilde siparişlerinizi oluşturabilirsiniz. Wish Flowers Design ailesi olarak yeşil çevre dostlarımızı sizlere ulaştırıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.