TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Çiçekler yaşam alanımızı süsleyen, ortama renk katan bitkilerdir. Gerek görüntüsüyle gerekse ortama kattıkları aurasıyla herkesin beğenisini kazanan çiçekler; evde, ofiste, sokaklarda, peyzajda olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Çiçekler, çiçeksiz bitkilere nazaran daha estetik, daha cezbedici durmaktadır. Kişileri cezbeden, onların dikkatlerini çeken çiçeklerin başında ise lale gelmektedir. Laleler, yeşil yaprakların üstünde yer alan renk renk çiçekleriyle dikkat çekmektedir. Evde, bahçede ve ofiste yaygın olarak tercih edilen laleler; şehir parklarında, peyzaj düzenlemelerinde de en çok tercih edilen çiçeklerdendir. Renk renk çiçekleri olan laleler bir araya gelerek görsel şölen sunarlar. 

Lale, zambakgiller familyasındandır. Tulupia cinsinden olan laleler genelde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Orta Asya’dan Türklerin göçüyle birlikte Avrupa’ya ve Asya’ya yayıldığı tahmin edilmektedir. Lalelerin 75’ten fazla çeşidi olduğu bilinmektedir. Lale, sembol olarak Osmanlı çinisine de konu olmuştur. Peki bu kadar dikkat çeken laleler nasıl yetiştirilir, şimdi inceleyelim.

lale bakımı nasıl yapılır

Lale Nasıl Yetiştirilmelidir?

Lale bitkisi nasıl yetiştirilir bu konu hakkında bilgi verelim. Lale bitkisinin yetiştirilmesi sanılanın aksine oldukça kolaydır. Lale yetiştirmek isteyen kişiler dış mekan tercih etmelidir. İç mekan için uygun bir süs bitkisi değildir. İster bahçenizde ister balkonda saksıda yetiştirebilirsiniz. Endişeniz olmasın, lale kış aylarında kardan veya yağmurdan kötü etkilenmez. Elbette aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar her bitkide olduğu gibi laleyi de kötü etkileyebilir. Lalenin hangi ortamlarda yetişebileceği konusunda bilgi verdik. Şimdi lale soğanları hakkında bilgi edinelim.  

Lale soğanı ekimi, genellikle sonbahar aylarında yapılmaktadır. Eğer doğrudan toprağa dikecekseniz 20 cm derinlik yeterlidir. Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız 10 cm derinnlik yeterli olacaktır.  Lale, suyu seven bir bitkidir. Lale soğanını ektikten sonra hemen sulama yapmanız gerekmektedir. Saksida ektiyseniz eğer soğuk rüzgar alan bir yere konumlandırın. Toprağının kuruduğunu gördüğünüzde sulama işlemini tekrarlayın. Lalenin sulanmasında dikkat edilmesi gereken lale bitkisini hep aynı araç ile aynı ölçüde sulamaktır.

Lale, nisan ayında güneş ışığına ihtiyaç duymaya başlayacaktır. Eğer saksıda yetiştirme işlemi yapıyorsanız saksıyı güneş gören bir alana almanız gereklidir. Laleleriniz zamanla çiçek açar hale gelecektir. Laleleriniz çiçek açmaya başladığında gübreleme işlemi yapabilir ya da çiçek besini tercih edebilirsiniz. Fakat burada önerimiz gübreleme işlemini çiçekler henüz tomurcukken yapmanızdır. 

Lale Soğanları Nasıl Saklanır?

Laleler, çiçek açtıktan birkaç hafta sonra kurumaya başlar. Lale bitkisinin çoğaltmak için en iyi zamanlardır. Yaklaşık olarak mayıs ayının ilk haftasına denk gelen bu dönemde soğanları topraktan sökmelisiniz. Soğanlar iyice kurumuş olmalı, kuruyan soğanları bez torbaya koymalısınız. Bu sayede lale soğanları zarar görmeyecektir. Sonra soğanları tekrar ekerek yeni lale çiçeği elde edebilirsiniz. Soğanlı bitkilerde bu şekilde tekrar ekim yapabilirsiniz. 

Lale Bitkisinin Kökten Çoğaltılması

Lale bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntem oldukça basit ve zahmetsizdir.Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılmış olan lale, en kısa sürede ayrılan köklerinden başka bir saksıya dikilir. Bu sayede lale bitkisi çoğaltılabilir. 

Lale Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Lale bitkisinin saksı değişimi 2 yılda bir sıcak ayların başladığı zamanlarda yapılmalıdır.
  • Lale bitkisinin toprak değişimi Nisan ayının başlarında yapılmalıdır. Toprak değişimi bir büyük saksıya geçecek şekilde olmalıdır. 
  • Süs bitkisi olan lale ev içerisinde yetiştirmeye uygun değildir. Alan seçiminde buna dikkat etmelisiniz.
  • Lale sulaması aynı kap ile aynı periyotta yapılmalıdır. Kışın su ihtiyacı azaldığından aralık uzatılabilir. Suyun toprağın tamamına yayıldığından emin olmak gereklidir.
  • sulama suyunun oda sıcaklığında olması oldukça önemlidir. 
  • Laleler yaz aylarında çiçek açan kış aylarında yaprak dökerek dinlenme sürecine girer. 
  • Lale bulunduğu alanda başka cisimlere temas etmemelidir. 
  • Yılda bir kez laleye çiçek besini, vitamin vs. vermek gereklidir.
  • Yaz aylarında oluşabilecek yaprak bitlerine dikkat edilmelidir. Yaprak biti buluşan lale hemen sökülmelidir. 
  • Solmaya başlayan ya da hastalanan lale kesilmelidir. Aksi takdirde diğer bitkilere yayılabilir.
  • Laleler de tıpkı ağaçlar gibi ara sıra budanmaya ihtiyaç duyarlar. Budanan lale suyu daha iyi çeker. Su çiçeğin yapraklarına değil kendisine yarar.

Eğer uzun ömürlü bir lale yetiştirmek istiyorsanız; tek tek satılan soğanlardan alın, toprakta yetiştirin, vitamin ve suyu eksik etmeyin, En kolay yöntem toprakta yetiştirmektir. Ardından saksıda yetiştirmek gelir. alanı daralan lale daha çok özen ister. En son olarak da vazoda yetiştirmektir. Vazoda yetiştirilen laleler genellikle süs amaçlıdır. Burada vazonun uzun olmasına dikkat etmek gereklidir. Çok sıkıştırılmamalıdır. 

Lale çiçeğinin bakımı, çoğaltılması, saklanması ve bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalardan bahsettik. Peki kaliteli bir lale alarak sevdiklerinizi mutlu etmek ya da bulunduğunuz ortamı laleler ile renklendirmek ister misiniz? Sizi  eşsiz lale bitkilerimiz ve aranjmanlarımız ile sitemize davet etmekteyiz. Farklı farklı çiçeklerin yer aldığı, özel hissettiren Wish Flowers Design firmamız sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmakta. Yüzlerce çiçek arasından zevkinize ve bütçenize uygun çiçeği sitemizi ziyaret ederek bulabilirsiniz. Hızlı ve özenli kargo ile kendinizi şımartın, sevdiklerinizi mutlu edin!