TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Anavatanı Güney Afrika olan starliçe çiçeği tropikal bir bitkidir. Evlerinize, işyerlerinize, bahçe veya balkonlarınıza tropik bir hava katmak istiyorsanız starliçe çiçeği harika bir alternatif olacaktır. Dayanıklı bitkiler arasında yer aldığından dolayı her ortama kolaylıkla uyum sağlayabilir. Bu sebeple cennet kuşu çiçeği bakımı da son derece pratiktir. Gösterişli yaprakları ve nadide çiçekleri ile bulunduğu ortamı güzelleştirir. Görenlerin akıllarında yer edinir. Starliçe bitkisinin bakım aşamalarını inceleyelim.

Starliçe çiçeği tropikal bir bölgede yetiştiği için sıcağı ve nemi oldukça sever. Doğrudan güneş ışığında veya yarı gölge yerlerde son derece hızlı gelişecektir. Tabi bazı günler, öğle saatleri içerisinde güneşin yakıcı etkisinden korumak adına çiçeğinin yerini değiştirmekte yarar var. Yaz aylarında dış mekanlar içinde oldukça uygun bir çiçektir. Fakat kışları fazla soğuk geçen bir yerde yaşıyorsanız çiçeğiniz don olaylarından son derece olumsuz etkilenir. Bu sebeple oda sıcaklığı gayet uygun olacaktır.

Çiçeğin konumlandırıldığı yer kadar su ihtiyacı da çok önemlidir. Starliçe çiçeği nemli ortamı çok sever; fakat bu çok sulanmaktan hoşlandığı anlamına gelmez. Toprağı kurumaya başladığı zaman su verilmesi gerekir. Elinizle toprağını kontrol ettikten sonra sulama işlemini yapmalısınız. Yaz aylarında haftada bir kez, kış aylarında ise on günde bir sulanması yeterli gelecektir. Verdiğiniz suyun dinlendirilmiş, oda sıcaklığında bir içme suyu olması çok önemlidir. Kireçli ve soğuk su vermeyiniz.

Nemi çok seven starliçeler, ara sıra yapraklarının bir bez yardımıyla silinmesinden çok keyif alırlar. Bitkinin sağlıklı ve verimli bir şekilde fotosentez yapabilmesi için bu çok önemlidir. Yaz aylarında bu işleme alternatif olarak püskürtme yöntemiyle de yaprakları nemlendirebiliriz. Çiçeğinizi konumlandırıldığı yerin çok fazla hava akımına maruz kalmayacak bir yer olması da çok önemli bir başka husustur. Fazla soğuktan ve cereyandan olumsuz etkilenirler. 

Starliçe Çoğaltma

Starliçe çiçeğini çoğaltarak sevdiklerinize armağan edebilir veya kendi koleksiyonunuzu oluşturabilirsiniz. Son derece kolay bir şekilde çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Güvenilir iki çoğaltma yöntemi mevcuttur. Bunlardan biri tohumla çoğaltma bir diğeri ise köklerinden ayırarak çoğaltma yöntemidir. 

Eğer tohumla çoğaltma işlemi yapmak istiyorsanız bir saksıya nemli ve geçirgen toprak kullanarak dikim işlemini tamamlayabilirsiniz. Can suyunu verdikten sonra bol güneşli bir yere koyun. Çoğaltmayı mart- nisan aylarında yapmalısınız. Bitkinin çiçek açmasını sabırla beklemek zorunda kalabilirsiniz. Çünkü yaklaşık 3-4 yıl sonra çiçeklenmeye başlayacaktır. Güzel bir bakımla bu süreyi daha aza çekmek sizlerin elinde.

Bir diğer çoğaltma yöntemi olan köklerden ayırma, farklı bitkiler içinde sürekli tercih edilen bir yöntemdir. İyice gelişmiş olduklarından emin olduğunuz kökleri temiz bir makas yardımıyla keserek ayırınız. Yeni saksısına alarak ekim işlemini gerçekleştiriniz. Bu işlemi temmuz ayında yapmanız bitkinin gelişimi için çok iyi olacaktır. Ektiğiniz yeni çiçeklerinizin gelişimi birkaç sene içerisinde tamamlanacaktır. 

Starliçe Anlamı

Starliçe çiçeğinin bir diğer adı cennet kuşudur. Cennet kuşu denmesinin sebebi ise gerçekten çiçeğin kuşa benziyor olması ve renk tonlarının cenneti andıracak güzellikte olmasıdır. Cennet kuşu çiçeği sevgiyi ve özgürlüğü temsil ediyor. Güney Afrika’da, yani çiçeğin anavatanında ise turnagagası olarak bilinir. Sebebi ise gerçekten bir turnanın gagasını andırıyor oluşudur. Starliçe çiçeği görüldüğü üzere birçok isim ve anlam taşımaktadır.

Ülkemizde en çok cennet kuşu ve starliçe olarak tanınır. Birbirinden farklı ve özel anlamları mevcuttur. Örneğin evli insanların 9. Yıldönümlerini kutlarken birbirlerine verdikleri çiçek olarak bilinir. Ülkemizde erkeklere verilecek en iyi çiçek türü olduğu söylenir. Hatta spor alanında derece yapmış erkeklere gönderilen hediyeler arasındadır. Sadakati, sevgiyi ve özgürlüğü sembolize eder. Aynı zamanda hayatta iyi bir bakış açısına sahip olma mesajını verir. 

Starliçe Türleri

Strelitziaceae familyasına mensup olan starliçe çiçeği Güney Afrika’ya özgü bir bitki çeşididir. Güney Afrika’da nehir kenarlarında ve otlak alanlarda bulunurlar. Starliçe çiçeğinin birçok türü mevcuttur. Her birinin görüntüsü ve özellikleri farklılıklar gösterir. Genel olarak renk tonlarının gösterişli oluşu ve diğer çiçeklerden farklı bir görüntü sergiliyor olması sebebi ile son derece tercih edilen bir bitkidir.

Strelitzia Reginae: Uzun ve eliptik yaprakları vardır. 1,5 metre kadar boylanabilir. Bir kuşun kafasını andıran çiçekleri turuncu ve mavi renktedir. Akdeniz bölgelerinde dış mekan olarak da çok fazla tercih edilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitkidir. Güneşi çok sever. Bu sebeple kolay bakılan bir türdür.

Strelitzia Nicolai: Dev starliçe olarak bilinirler. Yaprakları tıpkı muza benzer. Geniş ve büyük yapraklıdır. Dev starliçe diğer türlerinden çok farklıdır. 8 metreye kadar uzar ve yaprak boyları 1 metreyi bulur. Yaz aylarında çiçek açmaya başlar. Kuş gagası şeklinde açan çiçekler kirli beyaz veya gri renktedir. Çiçek sapları da genelde pembe renkte olur.

Strelitzia Juncea: Bodur starliçe olarak bilinir. Yaprakları ince, uzun ve kılıç şeklindedir. Bodur olarak bilinse de aslında yapraklarının uzunluğu sayesinde kısa görünmez. Çiçekleri adeta renk cümbüşü oluşturur. Harika bir iç mekan seçeneğidir. Ve bakımı son derece kolaydır. 

Starliçe Özellikleri

Starliçe çiçeği görenlerin akıllarında yer eden son derece dekoratif bir bitki çeşididir. Aklınıza gelebilecek her yerde rahatlıkla bakıp büyütebilirsiniz. Dayanıklı bir çiçek olduğu için bulunduğu ortama çok çabuk adapte olabilirler. Starliçe çiçeğinin özelliklerine göz gezdirelim.

  • Türkiye’de starliçe veya cennet kuşu, Güney Afrika’da ise turnagagası olarak adlandırılır.
  • Taç şeklindeki yaprakları ile kuş kafasını andırır.
  • Güneşi çok seven starliçeler, karanlık ve soğuk yerlerde maalesef ki yaşamlarını sürdüremezler.
  • Toprağı kurumaya başladıkça sulanması gerekir.
  • Starliçeler nemli ama ıslak olmayan topraklardan hoşlanır.
  • Yaprakları uzun, geniş ve serttir. Muz yapraklarına benzer.
  • Bu cinsin türlerinden strelitzia nicolai en büyük olanıdır. Boyu 8 metreye ulaşır.
  • Dona dayanıklı değildirler.