TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

vazoda canlı çiçek nasıl bakılır

Vazoda çiçekler hediye edilen en şık aranjmanlardandır. En sevdiğinizden gelen, müthiş görüntüsü ile baş döndüren mis kokulu canlı çiçeklerin daha uzun süre güzelliğini korumasını kim istemez ki? Sevgiyle gönderilmiş çiçek buketinin ve gönderenin değerini göstermenin en sağlıklı yolu, canlı çiçeklerin uzun ömürlü olması için doğru yerde muhafaza etmekten geçer. Bir şehir efsanesine göre gönderilen hediye çiçeklerin ömrü, gönderen kişinin sevgisini ve aşkını simgeler.

Eğer çiçek sepetindeki çiçekler vazoda hemen solarsa kısa zamanlı aşk, uzun süre solmadan yaşarsa bitmeyen aşk anlamına geldiği rivayet edilmiş. Ancak vazo çiçeklerinin bakımını yapmadıysanız, gönderenin aşkını sorgulamanıza gerek yoktur. Peki, vazo çiçeklerine nasıl bakılmalıdır?

Vazoda Canlı Çiçek Ömrü Nasıl Uzatılır?

Geldiğinde mutluluktan havaya uçuran taze çiçeklerin sonsuza kadar yaşaması ne yazık ki mümkün değildir. Ancak vazodaki canlı çiçeklerin ömrünü uzatmak için birkaç yöntem uygulayabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde mis kokulu çiçekler daha uzun süre sizinle kalabilir.

Vazoya koyduğunuz çiçeklerin uzun ömürlü olabilmesi için ilk yapmanız gereken, elinize ulaşır ulaşmaz çiçek buketinin ambalajını ya da kâğıdını çıkarmaktır. Çiçeklerin de tıpkı insanlar gibi nefes almaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple eğer ip ya da lastikle birbirine bağlanmış ise, bunlardan da kurtulmanız gereklidir. Ardından suya temas edecek çiçek saplarında bulunan yaprakları bıçak veya makas ile kesin. Bunun sebebi, suya maruz kalan yaprakların zaman içerisinde kokma ve çürüme yapmasıdır. Bu işlemin ardından çiçeğin daha konforlu biçimde suyu çekebilmesi için, çiçek saplarının uç bölümünden 3-4 cm kadar eğimli biçimde kesin. Bu kesme çiçeklere çok iyi gelen bir yöntemdir.

Bahçe makasına sahip değilseniz, bu işlemler için bıçak kullanabilirsiniz. Çiçek saplarını akan suyun altında keserseniz, işiniz çok daha kolay olacaktır. Makas yoksa ve suyun altında bıçakla kesmekte zorluk çekeceksiniz, bir kabın içinde soğuk suyu doldurup aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Gönderilen çiçek elinize hazır vazosunda ulaşmışsa, uzun ömürlü olabilmesi adına bu işlemleri vazosundan çıkarıp tek tek uygulamalısınız. Ayrıca çiçeğin türü dikenliyse, dikenlerinden mutlaka arındırmanız gerekir.

Vazoda canlı çiçeğin daha uzun sizinle olabilmesini sağlamak için dikkat edilmesi gereken ikinci aşama, vazo seçimi ve su miktarıdır. Birinci aşamayı yaptıktan sonra, temiz bir vazoya gelen çiçekleri özenle dizmelisiniz. Vazo tercihinin cam olması önemlidir. Çiçeklerin gerekli temizlenme ve kesme uygulamasının ardından vazoya koymalısınız ve çiçeklerin boyutuna uygun miktarda su eklemelisiniz. Vazoyu tepeleme bicimde su ile doldurmak, çiçekleri vazoya dizerken suyun taşmasına neden olabilir. Buda çiçeklerin dallarında bulunan yaprakların yumuşamasına ve erkenden çürümesine neden olabilir.

Çiçeklerinizi içine emanet ettiğiniz vazodaki suyuna da dikkat etmelisiniz. Oda sıcaklığında su ile vazoyu doldurmak, çiçek sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca su daima temiz tutulmalıdır. Bunun için her gün su değişimi yapılmalıdır. Her gün su değişimi yapmak zor gelecekse, en azından iki günde bir mutlaka vazodaki su değiştirilmelidir.

Su değişimi esnasında çiçeği kontrol etmeli, çürümüş yapraklarından çiçeğinizi arındırmalısınız. Bu işlemi elinizle değil makas ya da bıçakla yapmalısınız. Su değişimlerinde çiçek saplarından 2 cm kadar kısaltmaya devam etmelisiniz.

Vazoda bakılan canlı çiçeklerin daha fazla muhafaza edilebilmesi için, 1 litre suyun içine 1 çay kaşığı toz şeker ilave edip eritmek ve vazoya bu suyu ekleyebilirsiniz. Kökleri olmayan ve toprakla bağı kalmayan çiçekler tüm besin ihtiyacını vazo içinde bulunan sudan almaktadır. Bu nedenle kesme çiçekler için ihtiyaç duyduğu besinleri suda eritip vazoya ilave etmeniz çiçeklerin yararına olacaktır.

Son olarak vazo çiçeklerinin ömrünü uzatmak için doğru mekân seçimi çok önemlidir. Güneş, vazoda bulunan kesme çiçeklerin dostu olmamakla beraber çabuk çürümesine neden olan faktörler arasında yer alır. Bu sebeple çiçeklerinizi direk olarak güneş ışığında kalmayacak yerlerde muhafaza etmeniz gerekir.

Bununla beraber vantilatör, kalorifer önleri ve klima havasının direkt olarak temas ettiği alanlarda vazo çiçekleri için uygun değildir. Canlı çiçek ısı veren alanlardan uzak durmalıdır. Aynı durum cam önleri içinde geçerlidir. Ev ortamının ve çiçeklerin hava almaya ihtiyaçları vardır ancak direk olarak cam önünde duran vazodaki canlı çiçekler bu hava akımından zarar görürler. Aynı zamanda cereyan yapan yerler de vazo çiçekleri için uygun değildir.

Ayrıca çiçeklerin bakımını yapıp vazoya dizmeden önce, çiçek yapraklarından uzak tutacak şekilde, çiçeklere saç spreyi püskürtülebilir. Tabi aşırıya kaçmamak kaydıyla. Saç spreyi kuruduktan sonra, çiçekleri vazoya dizebilirsiniz. Bu işlem canlı çiçeklerin tazeliğini korumaya yardımcı olduğundan, birkaç gün sonra tekrar edilebilir.