Görüntüsü ve kokusuyla insanda huzur, ferahlık uyandırmış olan dua çiçeği, ismi çoğu kişi tarafından bilinmese de bir kere olsun her eve girmiş olan bitkilerdendir. Yeşilin tonlarından oluşan yaprakları direkt olarak dua edermişçesine açılıp kapanan bu bitkinin bakımı ve çoğaltılması oldukça kolaydır.
Dua çiçeği olarak bilinen bu yemyeşil bitkinin botanik bilimindeki adı “maranta”dır. 16. Yüzyıl’da keşfedildiği düşünülen bu bitki, süs bitkisi olarak karşımıza çıkar. İsmi, İtalyan botanik bilimcileri tarafından konulan bitkinin hareketleri insanlara “dua eden kişi” görüntüsünü vermektedir. Tüm dua çiçeği çeşitleri de “dua” hareketlerini sergilemektedir. Bitkinin İngilizce ismi ise “prayer plan” olarak geçmektedir.
Bu bitkinin anavatanı Amerika kıtasında bulunan tropik topraklar ile Karayipler’in doğu kıyısıdır. Şu an hemen hemen tüm evlerde ve işyerlerinde var olan ve herkes tarafından bilinen dua çiçeği marantacea çeşidi ise Brezilya’daki yağmur ormanlarından gelmektedir. Bitkinin yaklaşık yirmi adet türü bulunmaktadır.
Dua bitkisi hem kendiniz için severek alabileceğiniz, hem de değer verdiğiniz kişiler için gönderebileceğiniz dayanıklı bitkiler arasında yer almaktadır. Hadi sen de hayatınızdaki önemli insanlara dua bitkisi gönder.
Dua çiçeği maranta ismini, bitkinin yapraklarının insanda meydana getirdiği anlamdan ötürü almıştır. Bitki, güneşin batışıyla birlikte kapanarak dua eden kişinin elleri gibi bir görünüm oluşturur. Güneşin açmasıyla birlikte de yaraklar tekrar açılır ve geniş haline döner. Dua çiçeği ismini ilk olarak bir türü almıştır. Sonrasında uzmanlar bu bitkinin tüm türlerini incelemiş, hepsinin yapraklarının aynı hareketi sergilediğini görmüşlerdir. İtalyan botanik bilimciler tarafından keşfedilen diğer pek çok türe de “dua çiçeği” ismi verilmiştir.
Hoş renkleriyle yaşam alanlarını canlandıran dua çiçeği, bazı botanikçilere göre yaklaşık yirmi; bazı botanikçilere göre de yirmiden fazla türe sahiptir. Dünya genelinde popüler olan birkaç türü bulunmaktadır. Bunlar:
Calathea dua çiçeği, Dua çiçeğinin tüm türlerinin genel adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Botanik ailesine bakıldığında calathea ismi ile oluşturulmuş pek çok dua çiçeği familyası görmek mümkündür.
Calathea dua çiçeğinin fiyatı cinsine ve boyutuna göre değişmektedir. Ayrıca çiçeğin rengi ve saksı seçeneği de fiyatlandırmada etkili olan faktörlerdendir. Ortalama fiyatları sitemizi inceleyerek görebilirsiniz.
Bakımı nasıl sorusu, dua çiçeği gibi farklı bir çiçeğe sahip olan herkesin aklında beliren sorulardandır. Soğuk havalarda ve özellikle de beş derecenin altındaki sıcaklıklarda oldukça olumsuz etkilenen bu çiçeğin sıcak havaları sevdiğini söyleyebiliriz. Bitki, çok düşük derecedeki soğuklara maruz kaldığında kurur ve hastalanır. Bitkinin yapraklarının canlı ve diri durması, yaşayabilmesi için gereken sıcaklık yirmi ile yirmi beş derece arasıdır. Fakat kış mevsimlerinde on beş ile yirmi derece arasında yaşamını sürdürme yetisine de sahiptir. Soğuk havalarda büzüşen yapraklar sıcak havalara geçildiğinde açılır.
Ülkemizde sürekli olarak değişen hava koşulları, bu bitkinin açık havada yetiştirilmesini olumsuz etkiler. Bu sebeple dua çiçeği, ev bitkisi olarak ülkemizde yer etmektedir. Bu çiçek her ne kadar sıcağı sevse de güneş ışığında durmaktan pek hoşlanmaz. Bitkinin yarı gölge ortamda ama sıcak olan mekanda bulunması sağlığı ve canlılığı açısından gereklidir. Fakat bu durum ilkbahar ve yaz mevsimleri gibi sıcaklığın yüksek olduğu dönemler için geçerlidir. Eğer sonbahar ve kış dönemlerinde iseniz ve hava serin ama güneş ışığı da ısıtan cinstense bu durumda bitki, direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılabilir.
Dua çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Güneş ışığı alımı ve ortam ısısının dışında dikkat edilmesi gereken diğer nokta da su ve nemdir. Dua çiçeğinin nemsiz kalmamasına özen göstermek gerekir. Çünkü nemsiz kalan bitkinin yaprağı anormal biçimde kıvrılır ve kararır. Özellikle sıcak havalarda bitkinin düzenli olarak sulanmasını sağlamalısınız. Serin dönemlerde ise sulama sıklığını azaltmalısınız. Fazla su alınması durumunda bitki kökleri çürür ve hastalanır. Sulama yaparken direkt olarak soğuk su verilmemesi gerektiğini unutmayın. Sulama suyunun dinlenmesini ve ılımasını sağlayın. Saksının tabağında su birikmesine ise izin vermeyin. Tabağın sulu şekilde beklemesi, köklerin çürümesini sağlar. Sulama yaparken de suyu direkt vermek yerine spreyli şişe ile püskürtün.
Dua çiçeği salon bitkilerindendir. Salon bitkilerinin özelliği ise sık sık saksısının değiştirilmemesidir. Fakat bu çiçek için geçerli olmak kaydıyla aynı saksıda çok uzun süre beklemesi de sağlıksızdır. Çiçek ilk olarak sekiz ay boyunca aynı saksıda kalmalıdır. Bu süre sonunda toprak tamamen kuruduğunda saksısını değiştirebilirsiniz. Değişim esnasında dikkat etmeniz gereken nokta, yeni saksının eski saksıya nazaran iki üç parmak kadar geniş olmasıdır. Ayrıca çok sıkı ve dolaşık olan kökleri ayırmamalısınız. Çiçeğin özelliklerinden biri de karman çorman köklerinin olmasıdır. Bu tarz köklere sahip olması, çiçeğin yapraklarının gür çıkmasını sağlar. Fakat çiçeğinin size göre çok büyüdüyse köklerini budayabilir, köklerinin yan kısımlarından alabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra bitkinin büyümesi duracaktır.
Önemli olan diğer bir konu ise dua çiçeğinin ekildiği topraktır. Torf toprak cinsi, tam bu bitkiye göredir. Evde beslenecek bitkiler için bahçe toprağı kullanmak uygun değildir. Bahçe toprakları ev içinde bakılan bitkilerde kullanıldığında böceklenme olacaktır ve kısa vadede solucanlar oluşacaktır. Bu da bitkinin kökten çürümesine sebep olur.
Dua çiçeklerinin pek çok türünün bulunmasıyla birlikte bunların tümünün bakımı aynıdır. Haliyle bakımı aynı olan bitkilerin çoğaltılışı da aynıdır. Nemli toprak ve sıcak hava aşığı olan bu bitki, çeşitli besin ve gübrelerle şımartılmak ister. Çabuk büyüme özelliği olan dua çiçeğinin çoğaltılması da oldukça kolaydır.
Çoğaltımın ilk adımı budamadır. Bu aşamada önemli olan doğru budama şeklidir. Çiçeğin boğumundan bir parmak kadar aşağısından budamanız gerekir. Bu kısımdan makas ile kesin. kesilen kısmı bir bardak ılık suyun içinde yaklaşık dört gün bekletin. Çabuk büyümeye alışkın olan dua çiçeği hemen köklenecektir. Kökler gözle görülür dereceye geldiğinde bir saksı içerisine ekilme vakti gelmiştir.
Dua çiçeği, kolay bulunan çiçeklerden biridir. Pek çok cinsi ve boyutu olduğu için fiyatı değişkenlik gösterir. Sizde dua çiçeği satın almak istiyorsanız web sitemizdeki çiçeklerimizi inceleyerek sipariş verebilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinmek, siparişinizi özelleştirmek isterseniz ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.